(FOTO) Svaka čast! Japanac na proputovanju kroz Srbiju raščistio divlju deponiju na Staroj planini

Autor: DDL.rs, Republika

Razonoda

15.07.2020

17:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Japanac, Šogan Kameda, svojim nedavnim gestom zadivio je srpsku javnost, ali i naterao mnoge da se postide zbog nesavesnog i bahatog ponašanja svojih sunarodnika.

RepublikaFoto: facebook.com/Shogan Kameda
Smeće na Staroj planini

Sunarodnici decenijama unazad ostavljaju smeće, od kog nastaju divlje deponije, često na mestima neverovatne prirodne lepote.

Jedna takva deponija na Staroj Planini, u blizini nekada poznatog hotelskog kompleksa ,,Stara”, godinama se samo ,,nadograđuje”.  Prizori koji svedoče o ljudskoj nebrizi i zapuštenosti nestvarno lepe prirode, razljutila je japanskog biciklistu, koji putuje svetom biciklom i obilazi zabačene prirodne lepote, a trenutno je putovanju kroz Srbiju.

Naime, nakon što je video kako izgleda prostor oko česme sa pijaćom izvorskom vodom,  Kameda je rešio da uzme stvari u svoje ruke i potpuno sam raščisti kompletan prostor i uništi otpad koji se godinama taložio.

Za svega nekoliko dana, od doskarašnjeg legla zaraze i zmijarnika, napravio je oazu koja odiše lepotom, zelenilom i čistim planinskim vazduhom.

Japanac je svoj nesvakidašnji podvig, kao i fotografije pre i posle uređenja, podelio na svom Fejsbuk profilu uz komentar:

– Očistio sam prostor oko česme sa pijaćom vodom na Staroj planini. Sačuvajmo prelepu prirodu Srbije.

Da li je bilo potrebno da neko iz Japana dođe i raščisti ono što mi godinama ignorišemo? Da li je moguće da divlja deponija u maloj državi na brdovitom Balkanu, više smeta slučajnom prolazniku iz Japana, nego njenim građanima?

No, možda ovaj neobični gest Kamede, bude povod da se bar još jedna od preko 1.600 divljih deponija u Srbiji, pretvori u prostor koji priliči čoveku.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading