Revolucija - Tesla najavljuje autonomne automobile do kraja godine

Autor: energetskiporta, Republika

Razonoda

12.07.2020

16:41 >> 16:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bilo da nam je lako da zamislimo budućnost ulica punih vozila koja se kreću sama, bez vozača ili našoj percepciji stvarnosti to (još uvek) predstavlja neobičnu viziju neke daleke budućnosti i stvara nelagodu usled zapitanosti o nivou bezbednosti u takvim uslovima, nesumljivo je da se na razvoju ovakvih autonomnih automobila uveliko radi.

RepublikaFoto: facebook.com/Elon Musk

Nedavno je Ilon Mask, prvi čovek kompanije Tesla, najavio da predviđa da će vozila koja izađu iz njihovih fabrika do kraja godine već biti potpuno samostalna.

Govoreći na Svetskoj konferenciji za veštačku inteligenciju u Šangaju izjavio je da veruje da su blizu ostvarenja tog cilja i dostizanja takozvanog petog nivoa zahteva autonomnosti vožnje. Za sada, Teslin autopilot projekat omogućava drugi nivo autonomnosti vožnje, odnosno neophodno je da vozač bude budan i spreman za reagovanje, sa rukama na volanu.

RepublikaFoto: Tesla Motors

Mnogi stručnjaci tvrde da je ovaj nivo samostalnosti vožnje sveti gral automobilske industrije. Ipak, koliko je zaista bezbedno voziti se u kolima bez ikakvog uticaja ljudske ruke (i noge)?

Zabrinjavajući elementi koji mogu opovrgnuti bezbednost kod ovakvih vozila uglavnom se svode na: neočekivanu interakciju ljudi i samog vozila koja može izazvati neželjeni sled događaja, greške u softverskom sistemu, moguće komplikacije kad vozilo dosegne granice svojih kapaciteta, nedostaci podataka i eventualne zlonamerne intrevencije u samom sistemu.

Iako u skladu sa zahtevima za očuvanjem životne sredine automatizovana motorna vozila sa efikasnom mehanizacijom doprinose smanjenoj potrošnji goriva, dok sa druge strane ugodnost prilikom ovakve vožnje može doprineti njihovoj učestalijoj upotrebi što izaziva veće emisije štetnih gasova.

RepublikaFoto: Tesla Motors

Pored toga, moglo bi se očekivati da veliki broj stanovništva vezanog za vožnju na profesionalnom nivou može izgubiti poslove.

Pored toga, kako ističu brojni stručnjaci, iako određene kompanije mogu da na ulice izvedu vozila sa tehnologijom na ovom nivou razvoja, trenutno stanje infrastrukture na globalnom nivou, kao i regulatorna okruženja velikih tržišta, još uvek nisu u potpunosti spremni za potpunu automatizaciju automobila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading