Ceo svet zna za fresku "Beli anđeo": Zbog jednog detalja, poznati restaurator tvrdi da je Mona Liza nastala po ugledu na nju

Autor: Republika

Razonoda

09.07.2020

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi satelitski prenos video signala preko satelita "Telstar" 1962. između Evrope i Severne Amerike sadržao je sliku Belog anđela iz Mileševe među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana Amerikancima.

RepublikaFoto: youtube.com/Discover Serbia
Foto: Ilustracija

Nešto kasnije, isti signal je bio poslat u svemir prema mogućim vanzemaljskim oblicima života. Beli anđeo je odabran i za ovu priliku jer je postao širom sveta prepoznat kao simbol svekolikog mira.

Ova najpoznatija srpska freska smatra se jednom od najlepših radova evropske umetnosti Srednjeg veka, a prema mišljenju Časlava Colića, našeg najpoznatijeg restauratora i kopista fresaka, bila je i inspiracija Leonardu da Vinčiju da naslika Mona Lizu.

- Naše srednjovekovno slikarstvo, uglavnom nepoznatih majstora, preteča je renesanse na Zapadu i nastalo je gotovo dva veka ranije - rekao je Colić našem dopisniku Vitomiru Ćiriću iz Pirota.

Svet nas po tome poznaje, divi se delima nastalim od 11. do 13. veka, koja se izučavaju na svim svetski poznatim akademijama.

- Istoričari umetnosti iz zapadnoevropskih zemalja otvoreno mi priznaju da su njihova vrhunska ostvarenja inspiraciju potražila i dobila u našem slikarstvu - rekao je Colić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Colić je siguran da je  Da Vinči boravio u Sopoćanima i Mileševi. Da Vinči je mnogo putovao i kopirao figure i freske.

- Siguran sam da je pogled našeg najznačajnijeg i najlepšeg dela "Belog anđela" "skinuo" za zagonetni osmeh Mona Lize, a dovoljno je samo pažljivo pogledati jedno i drugo delo i uveriti se u to - ispričao je Colić.

U 16. veku je Beli anđeo bio "sakriven". Preko nje je naslikana druga freska pa "Beli anđeo" nije mogao da se vidi sve do 20. veka kada je crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

Meštani kraja u blizini manastira Mileševa, kao i oni koji su dolazili da je celivaju veruju da ih je upravo ona zaštitila većih razaranja tokom ratnih dešavanja tako i 1999. godine, ali i ranije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading