Mahatma Gandi: Bog ne zahteva čitanje molitvi, obrezivanje i verovanje da se svet zasniva na patnji

Autor: Kurir, Republika

Razonoda

08.07.2020

11:25

Bog nema religiju... Bog nema kanone, pet stubova i pravilo da se ne nosi šarena odeća. Nije mu važno da li postimo, jedemo li mleko ili meso, da li jedemo tokom izlaska sunca.

pixabay.com
Gandijeva statua

Bog ne zahteva čitanje molitvi, obrezivanje i verovanje da se svet zasniva na patnji. Ne trebaju mu dvonedeljni post, mršavo lice i tuga u srcu zbog smrti rođaka.

Sve su to izmislili ljudi: zaslepili su bogove, slikali ikone i ukrase na belom kamenu.

Vekovima su vodili verske ratove, ubijali crvenokose žene i one koji misle drugačije. Napisali su stotine knjiga, razvili hiljade pravila i ograničenja. Osudili su one koji ne izvode Mikve, ne mole se za mrtve, na način protestanata i ne priznaju liturgije. A ništa se nije promenilo tokom 2000 godina.

Učili smo jezike, koristili internet, razvijali pametne telefone, čuvali matične ćelije, ali nastavljamo da ubijamo, pljačkamo, lažemo i mrzimo uprkos Isusu, Krišni, Muhamedu i Budi. Borimo se na ulicama i podzemnim prolazima. Imamo stotine neprijatelja i veoma malo prijatelja.

Potpuno smo zaboravili zašto živimo, dišemo... A mi čak i ne znamo da smo na ovu Zemlju došli sa jednim zadatkom - da pronađemo srce.

Komentari (1)

Loading
Maja

09.07.2020 20:29

šta lupa...za vreme Mahatme nije ni bio internet,a kamoli za široke mase..