Čiji je "izum" SLADOLED NA ŠTAPIĆU? Imamo odgovor, istopićete se kada saznate!

Autor: Republika

Razonoda

06.07.2020

21:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ledena poslastica koja se kotira visoko na listi omiljenih slatkiša na svetskom nivou, tik do čokolade, je "izum" jednog dečaka! Pa, sasvim je logično da baš dete stoji iza jedne tako jednostavne, a suštinski genijalne ideje.

RepublikaFoto: Photo by Patricia Prudente on Unsplash
Foto: Ilustracija

Godine 1905, jedanaestogodišnji Frenk Iperson iz San Franciska u Kaliforniji izumeo je popularnu poslasticu za vrele dane - sladoled na štapiću.

Međutim, do toga je navodno došlo pukom slučajnošću. Prema navodima kompanije "Popsikl", jedne hladne večeri Fenk je ostavio mešavinu soda vode i aromatičnog praha sa štapom za mešanje u njoj na verandi. Zbog hladnog vremena, kada se probudio idućeg jutra, našao je poslasticu na štapu.

RepublikaFoto: Photo by shche_ team on Unsplash
Foto: Ilustracija

Sedamnaest godina kasnije, 1922. godine, Iperson je služio svoje ledene lizalice na balu vatrogasaca, gde su privukle pažnju svih posetilaca. Godinu dana kasnije, predstavio je ledeni sladoled na štapiću publici na plaži Neptun u zabavnom parku u Alamedi. Tamo je, takođe, postigao veliki uspeh. Uskoro je podneo zahtev za patentiranje i dobio patent za svoj "zamrznuti konditorski proizvod" 1924. godine, a nazvao ga je "Epsikl ajs pop". Nakon toga počeo je sa proizvodnjom različitih voćnih ukusa na štapićima od breze.

RepublikaFoto: Photo by Anna Onishchuk on Unsplash
Foto: Ilustracija

Iperson i njegovi partneri zaključili su ugovor s korporacijom "Popsikl", ali je on prodao svoj patent "Popsiklu" nakon 1925. godine kompaniji "Džo Lou" iz NJujorka. U to vreme, on je bankrotirao je i morao je da likvidira svu svoju imovinu. Kompanija "Džo Lou" uzdigla je brend koji je postao veoma popularan.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading