Znakovi koji ukazuju na bolesnu jetru: Česta pojava modrica je alarm

Autor:

Razonoda

04.07.2020

17:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jetra obavlja važnu funkciju u našem telu jer pomaže da se štetne materije izbace iz organizma. Ukoliko dođe do poremećaja njene funkcije, mogu nastati ozbiljni problemi koji su često fatalni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Lekari često napominju da su simptomi oboljenja jetre često skriveni što dovodi do toga da se pacijenti jave kasno, često sa oštećenjem koje je nemoguće sanirati.

Međutim, i pored toga, dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je nekoliko pokazatelja koji mogu ukazivati na poremećaje funkcije jetre. Ukoliko ih imate, bilo bi dobro da posetite lekara i proverite vaše zdravlje:

- Žučkasta koža i beonjače

- Hronični zamor ili prekomeran umor

- Bol i otok u stomaku (naročito sa donje desne strane)

- Neobjašnjiv svrab kože

- Tendencija za lako stvaranje modrica

- Edem ili otok nogu i članaka

- Gubitak apetita

- Lako stvaranje modrica

Treba napomenuti da je zbog teškoća uspostavljanja dijagnoze potrebno da se nekoliko simptoma pojavi istovremeno, da traju duži vremenski period i da je primetno pogoršanje, pa tek onda da se definitvo posumnja na bolest jetre. 

Oboljenje najčešće nastaje usled konzumacije velike količne alkohola, ali i unosa slane hrane, namirnica bogatih šećerom i gaziranih napitaka. U svetu sve više ljudi ima tzv. nealkoholnu cirozu jetre koja je posledica loših životnih navika.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading