Čim počne kiša, nama se spava: Evo zašto je to tako!

Autor:

Razonoda

18.06.2020

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno vam se dešavalo da čim počne kiša i vi krenete da zevate, pa pomislite kako bi to bio idealan trennutak da malo dremnete. To nije slučajno, a mi vam otkrivamo zašto dolazi do ovoga.

Foto: youtube.com/BuzzFeedVideo
Foto: Ilustracija

Razlog što nam je teško da se pokrenemo dok pada kiša krije se u hormonskim promenama, kažu stručnjaci.

Ako je dan kišovit, malo je dnevnog svetla, pa telo luči manje hormona serotonina, što nas čini tromim i pospanim, tvrde američki istraživači s Univerziteta u Pensilvaniji.

Serotonin

Serotonin je hormon koji nam pruža opšti osećaj blagostanja, energije i dobrog raspoloženja. Kada je njegov nivo smanjen, veće su šanse da ćemo da se osećamo pospanije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- I sam zvuk kiše ima uticaj na san. Tokom evolucije ljudi su naučili da iznenadne i glasne zvuke tumače kao znak opasnosti, zbog toga nas zvučni alarmi uglavnom uspešno bude, ali ukoliko je zvuk tih ili umereno jak i ujednačen, poput rominjanja kiše, dobovanja po prozoru ili krovu, naš mozak tumačiće ga suprotno, kao da mu neko ponavlja "sve je u redu, sve je u redu" - navodi se u studiji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading