Ko bi rekao! Evo zašto se plavi policijski kombi zove MARICA!

Autor:

Razonoda

14.06.2020

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ste se ikada pitali zašto se policijski kombi zove marica, imamo odgovor na to!

RepublikaFoto: Republika/E. DELIBAŠIĆ
Foto: Ilustracija

Iako je izraz crna marica ili samo marica kod nas poznat i dosta raširen, nije našeg porekla. Preuzeli smo ga iz engleskog jezika, a nastao je u Severnoj Americi.

Potiče od vlastitog imena jedne žene. Black Marie, što je u prevodu na naš jezik Crna Marica. Bilo je, naime, popularno ime jedne američke Crnkinje, koja je svojevremeno u lučkom gradu Bostonu držala mornarsku krčmu.

Pravo joj je ime bilo Marie ili Maria Lee (Marica, odnosno Marija Li). Bila je krupna i jaka, pa je, kao snagator, pomagala policiji tako što je ubacivala u policijska kola pijane prestupnike iz svoga lokala i okoline. Po tome je postala poznata u celom Bostonu, ali i u okolnim gradovima i državama Amerike, pa su ljudi policijska kola koja odvoze uhapšene u zatvor prozvali po njoj blek Mari. Izraz se uskoro proširio i izvan Amerike, pa je tako dospeo i do nas u obliku crna marica, ili jednostavnije - marica.

Maria Lee je pomagala policiji tako što je ubacivala u policijska kola pijane prestupnike iz svog lokala.

Blek Mari kao naziv za policijska patrolna kola zadržao se u engleskom jeziku do danas i normalno se upotrebljava kao i kod nas crna marica, ili, kraće, marica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading