Đačka knjižica Nikole Tesle! U srednjoj školi PAO iz jednog predmeta

Autor: Republika

Razonoda

12.06.2020

08:08

Interesovanje za Nikolu Teslu je toliko veliko i rasprostranjeno kako na Balkanu sa kojeg je potekao, tako i u Americi u kojoj je proveo gotovo ceo svoj život.

wikimedia.org/Napoleon Sarony
Nikola Tesla

Zanimljivosti i novootkriveni detalji iz njegovog života pojavljuju se vrlo često, a ono što zaljubljenike u ovog neverovatnog naučnika posebno intrigira jeste Teslino detinjstvo provedeno u Smiljanu, kao i njegovi školski dani.

Nedavno se čak i na Jutjubu pojavio video, u kojem je devojka po imenu Tobi, vrlo aktivna na ovoj mreži, na svom kanalu pod imenom “Tubees” odlučila da sa javnošću podeli i ocene velikog srpskog naučnika.

Ova devojka je zaljubljenik u matematiku, astronomiju i fiziku,a diplomirala je matematiku i fiziku na Univerzitetu na Novom Zelandu. Njene klipove u kojima se bavi životom i delom velikih naučnika prati više od 400.000 pretplatnika.

Početkom maja Tobi je objavila video sa ocenama Nikole Tesle u srednjoj školi i na fakultetu. U pitanju je prevod kopija originalnih dokumenata koji se nalaze u arhivi "TU Graz".

Tesla se pohađao Gimnaziju Karlovac od 1870. do 1873. godine.

U prvoj godini bio je odličan đak sa pohvalama. Situacija je slična i u drugoj godini, ali je u trećoj pao matematiku u prvom polugodištu jer je ocena (nedovoljan), što je potpuno neverovatno s obzirom na činjenicu da mu je upravo matematika kroz čitavu karijeru bila najverniji pratilac.

Međutim, u dokumentu je naznačeno da je Tesla bio bolestan dva meseca i da je odsustvovao. Na maturskom ispitu bio je odličan iz matematike, geografije, istorije i nemačkog.

Tobi nije istakla kako je došla do ovih zanimljivih dokumenata o našem velikom naučniku, ali je sigurno da je ovaj njen video usrećio veliki broj zaljubljnika u lik i delo Nikole Tesle, kojih je širom sveta neverovatno mnogo.

 

Komentari (0)

Loading