Golf 2: Statusni simbol koji se proizvodio u Sarajevu

Autor: b92

Razonoda

11.06.2020

22:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U junu mesecu 1985. godine u Sarajevu je počeo da se proizvodi Golf 2.

RepublikaFoto: mojauto.rs
Foto: Ilustracija

Polovinom 1980-ih godina, bivša država Jugoslavija imala je snažnu industriju u kojoj se isticala proizvodnja automobila, poput one u Kragujevcu recimo.

Tako su se u to vreme osim Zastavinih vozila u Jugoslaviji sklapali i brojni respektabilni modeli iz Opela, Citroena i Renaulta. Vogošća je pak bila centar proizvodnje Volkswagena u kojem se nakon modela poput NSU Prinza, VW Bube te Golfa 1 i 2.

Nema sumnje, Golf "dvojka" je ostavio neizbrisiv trag, a mnogi će se složiti da upravo zbog tog modela i te fabrike Volkswagen i danas ima poseban status na ovim prostorima.

Fabrika automobila Sarajevo osnovana je 1970. godine s Volkswagenovim udelom od 49%. Osim spomenutih modela ovde se proizvodila i Jetta, a bila je to i jedina fabrika u Europi koja je proizvodila VW Caddy.

Rat je zaustavio dalju ekspanziju i uvođenje proizvodnje Golfa 3, pa je fabrika i zatvorena 1993. godine nakon svega nekoliko proizvedenih primeraka Golfa 3.

Golf 2 je važio za statusni simbol, pošto je u to vreme bilo potrebno 96 prosečnih plata kako biste ga posedovali, dok je za Yugo ili Zastavu trebalo oko 20.

Pola ukupne proizvodnje Golfa odlazila je na slovensko tržište, po 20 posto u Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku, dok se 10 posto proizvedenih Golfova prodavalo u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading