Spisak namirnica koje kvare raspoloženje: Sve ono što volimo nije dobro za naše osećaje

Autor: Srbija danas, Republika

Razonoda

04.06.2020

06:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako često zapadate u loše raspoloženje, i osećate pad energije, možda ne bi bilo loše da, između ostalog, obratite pažnju na hranu koju jedete. Ako se vaša ihrana većim delom sastoji od fast fooda, kolača, alkohola i kofeina, to može biti razlog za to. Stručnjaci upozoravaju da hrana i određena pića mogu doprineti umoru i lošem raspoloženju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Alkohol

Male količine alkoholnih pića su u redu i mogu čak i da poboljšaju vaše raspoloženje. Ali, redovito ili prekomerno konzumiranje alkohola može da pokvari raspoloženje i izazove mamurluk. Istraživanja pokazuju da alkohol uzrokuje dugoročne zdravstvene probleme. Preporučuje se da se alkohol pije jednom dnevno, odnosno čaša vina ili čaša piva.

Sokovi

Sok sadrži jednostavne šećere koje telo brzo apsorbuje, što dovodi do visokog nivoa šećera u krvi i inertnog stanja. Dijetalni sokovi kao zamena nije rešenje jer su zaslađivači poput aspartama često povezani s anksioznošću i depresijom. Jedno istraživanje iz 2014. godine pokazalo je da postoji veza između zaslađenih napitaka i depresije kod starijih odraslih osoba. Voda i čaj ipak su bolja alternativa.

Kofein

Ograničite pića poput čaja i kafe i zamenite ih pićima bez kofeina. Pića sa kofeinom uzrokuju oslobađanje dopamina i serotonina u mozgu. To je u redu sve dok je u malim dozama jer prevelike doze mogu da dovedu do razdražljivosti, uznemirenosti i teskobe. Preporučuje se da ne pijete više od četiri šoljice kave dnevno.

Kolači

Kolači i keksići su puni sastojaka koji pogoršavaju raspoloženje, poput šećera koji se brzo razgrađuje u glukozu i može da uzrokuje naglo povećanje i pad šećera u krvi. Dobra vest je da smanjenje unosa kolača može brzo da donese rezultate dobrog raspoloženja. Pokušajte da smanjite količinu šećera tako što ćete prestati da jedete kolače, keksiće ili slatka pića na nekoliko dana i primetićete kako se bolje osećate.

RepublikaFoto: pixabay.com
Slatkiši mogu pokvariti vaše raspoloženje

Pomfrit

Pomfrit je prepun zasićenih masti, rafiniranih ugljenih hidrata i viška soli. Tako je on zapravo recept za energetske skokove koji dovode do lošeg raspoloženja i iscrpljenosti. Sporo oslobađajući ili složeni ugljeni hidrati, kakvi postoje u integralnim žitaricama i pirinči, sporije podižu nivo glukoze u krvi i idealna su zamena za pomfrit.

Prerađena hrana

Bez obzira na to da li je posredi čips ili pica, gotova prerađena hrana može da izazove strašne oscilacije raspoloženja. Ona sadrži velike količine rafiniranih šećera, zasićenih masti i konzervansa. Uzrokuju pad energije nakon čega sledi umor i smanjena motivacija. No, to ne znači da ih nikada treba jesti. Preporučuje se da ciljate na zdravu prehranu, ali slobodno možete tu i tamo da "zgrešite".

Zapakovana salama

Proteini su sastavni deo zdrave ishrane, ali neki su proteini bolji od drugih. Salama i mesni naresci u pakovanju bogati su konzervansima i aditivima koji 'usisavaju energiju' i uzrokuju promene raspoloženja i nadutost. Alternative poput nemasnog mesa, piletine, ribe, jaja i graška zdravija su zamena.

One su bogate proteinima i mogu da poboljšaju vaše raspoloženje. Proteini su nam potrebni za puno različitih procesa u telu, uključujući i proizvodnju neurotransmitera poput serotonina koji generiše dobra osećanja. Zato pokušajte da dodate proteine ​​u sve svoje obroke kako biste uravnotežili nivo šećera u krvi, piše HuffPost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading