Lamborgini koji ima manje konjske snage nego fića

Autor: Srbija danas, Republika

Razonoda

29.05.2020

00:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Legenda kaže da se Ferućo Lamborgini, nekada poznati italijanski proizvođač traktora i kolekcionar sportskih automobila, jednom prilikom požalio Encu Ferariju da kvačila na njegovim Ferrarijima imaju isti problem sa pouzdanošću kao i njegovi traktori, budući da su dolazila od istog proizvođača.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Enco se našao uvređenim, pa je Lamborginiju odbrusio da se drži svojih traktora, jer nije kvalifikovan da kritikuje jedan Ferrari. Ferućo je tada sam popravio kvar na svom Ferrariju, a Encu poručio da će napraviti "bolji Ferrari od Ferrarija". To je i uradio 1964. godine, ostalo je istorija...

A kako je Lamborghini postajao sve značajnije ime u svetu supersportskih automobila, a njegovi modeli, jedan za drugim, postajali klasici, tako je među kolekcionarima raslo interesovanje i za klasičnim traktorima sa početka priče.

Jedan takav proizveden je 1960. godine. Lamborghini DL20 2241R je traktor koga pokreće dizel motor sa dva cilindra snage 18 konja. Taj motor je bio prvi koji je fabrika Lamborghini samostalno proizvela, zbog čega je i bio veliki favorit samog Feruća Lamborginija. Poređenja radi, naš Fića - Zastava 750, bio je opremljen motorima od 25, pa kasnije 31KS.