"TIHA APOKALIPSA" U SVETU INSEKATA: Da li će svici zbog ljudskog nemara "ugasiti" svoja svetla?

Autor: Sputnjik, Republika

Razonoda

26.05.2020

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Širom sveta svici svojim svetlucavim telima osvetljavaju noć, ali naučnici sada upozoravaju da je njihova "magija" ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da jure po dvorištu za ovim sićušnim bićima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi kako bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje, prenose mediji.

Na primer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovde zasađene plantaže palminog ulja.

Istraživače je iznenadilo kada su ustanovili da je rasveta takođe uzrok izumiranja svitaca. Veštačko svetlo koje potiče od ulične rasvete, reklama i svetlosti koja se širi sa prozora stambenih zgrada pogubno deluje na njih.

- Osim što im remeti prirodan bioritam, veštačko svetlo utiče na njihove rituale tokom parenja - napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

RepublikaFoto: Photo by toan phan on Unsplash
Foto: Ilustracija

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tela koja im omogućava da svojim svetlom privuku partnera, a prevelika količina veštačkog svetla remeti ovaj proces.

Profesor biologije Dejv Goulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca. Naučnici su i inače ustanovili da je u toku "tiha apokalipsa" u svetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem.

U Japanu, Tajvanu i Maleziji već duže vreme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista. Masovne turističke ture uz reke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije rečnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svetlećih bića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading