Šok otkriće: Dimnjaci Aušvica puni, niko ne zna zašto su logoraši krili OVE stvari baš tu!

Autor: Mediji

Razonoda

21.05.2020

06:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekoliko desetina predmeta nađeno je skriveno u dimnjaku u jednom bloku ozloglašenog koncentracionog logora Aušvic u Poljskoj. Noževi, viljuške, makaze i drugi predmeti su među stvarima nađenim u blogu 17 za koji se veruje da je bio namenjen za logoraše koji su se bavili ručnom izradom predmeta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Aušvic/Ilustracija

Nije jasno zašto su zarobljenici sakrili ove predmete, piše BBC.

Aušvic, jedan od najpoznatijih koncentracionih logora nacista u Drugom svetskom ratu nalazi se na jugu Poljske i bio je epicentar zločina nad Jevrejima.

Za nešto više od četiri i po godine, nacisti su ubili najmanje 1,1 milion ljudi u to logoru, a skoro milion su bili Jevreji.

Austrijski nacionalni fond za žrtve trenutno renovira blok 17 logora, koji se nalazi u glavnom delu Aušvica, i sprema ga za predstojeću izložbu.

Radnici su u aprilu otkrili dimnjak i unutra pronašli predmete.

I dok razlog za skrivanje nije jasan, pretpostavlja se da su predmetu sačuvani kako bi služili za prepravljanje odeće, pa čak i za evenutualno bekstvo ili možda za sukobe za drugim zarobljenicima.

U januaru ove godine obeleženo je 75 godina od oslobađanja Aušvica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading