Ovaj pozdrav postoji više hiljada godina, ali ga korona možda otera u zaborav!

Autor:

Razonoda

17.05.2020

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija koronavirusa se smiruje, a život se polako vraća u normalu, ali postavlja se pitanje šta se dešava sa nekadašnjim navikama poput rukovanja?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Nismo bili svesni koliku moć ima rukovanje - kaže Mišel Ngome, stručnjak za marketing iz udruženja "African American Marketing Association", za "USA Today", prenosi "Index.hr".

 

"Rukovanje znači kontakt, saglasnost, saradnju, pozdrav. To je znak pristojnosti. No u skorijoj budućnosti rukovanje je mrtvo."

A možda se neće nikad ni vratiti.

Rukovanje je za sada, uz pravila o socijalnom distanciranju, arhivirano.

Prema nedavnoj anketi "Biznis Insajdera", više od polovine Amerikanaca želi trajno da izbaci rukovanje kao način pozdrava, čak i nakon završetka pandemije kovida-19, a samo 11 posto sklono je zadržavanju rukovanja. Preostali ispitanici nisu bili sigurni šta učiniti s problemom rukovanja.

Njih 22 posto predložilo je da se rukovanje zameni mahanjem rukom, iako je malo neobično zamisliti američkog predsednika Donalda Trampa i nemačku kancelarku Angelu Merkel kako mašu jedno drugome.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Oko 15 posto je za to da verbalni pozdrav zameni rukovanje,14 posto je za klimanje glavom, a osam posto je za naklon gornjim delom tela.

Nešto manje od 4 posto sugerisalo je pozdrav dodirom zatvorenih šaka.

Neki su pod uticajem filmske industrije bili za pozdrav iz filma "Blek Panter" s rukama prekrštenim na prsima poput mumija egipatskih faraona ili za "vulkanski pozdrav" iz "Zvezdanih staza" s dlanom okrenutim osobi koju pozdravljamo s razmakom između trećeg i četvrtog prsta ruke.

Čak je i dr. Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, koji vodi američke napore u borbi protiv koronavirusa, sugerisao kako bi trebalo trajno izbaciti rukovanje kao način pozdrava.

- Kao društvo trebamo da zaboravimo na rukovanje - kazao je Fauči u aprilu.

- Ne trebamo da se rukujemo, trebamo prestati s tim običajem - poručio je objašnjavajući da je to jedan od važnih načina prenosa bolesti.

Rukovanje postoji hiljadama godina, prema stranici History.com.

Verovatno se prvi put pojavilo kao način pozdravljanja kojim se pokazuje da osoba koja pozdravlja nema u rukama skriveno oružje.

Istoričari veruju da rukovanje u današnjem obliku nije postojalo do kraja 17. veka, kad su ga kvekeri počeli koristiti kao pozdrav koji je egalitarniji od naklona telom ili šeširom.

Do 19. veka rukovanje se proširilo svetom kao uobičajeni način pozdrava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading