Put u duboki svemir: Kina i nove kosmičke ambicije

Autor: pcpress

Razonoda

09.05.2020

02:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina je 5. maja lansirala novu raketu, koja je put kosmosa ponela prototip kapsule za istraživanje dubokog svemira. Lansiranje je nakon toga proglašeno uspešnim, što znači da bi do kraja godine kineski eksperti put kosmosa mogli da pošalju još sličnih kapsula.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U orbitu je poletela raketa Long March 5B – masivna letelica sa četiri motora na spoljašnjem delu koji olakšavaju poletanje.

Na vrhu rakete svoje mesto je pronašao specijalni prototip – kapsula koja bi jednog dana put dubokog kosmosa mogla da ponese posadu, a koja podseća na letelicu Orion, na kojoj agencija NASA radi već neko vreme.

U letelici, naravno, nije bilo ljudske posade, što bi u budućnosti trebalo da se promeni, budući da je zamišljeno da nova kapsula kosmonaute ponese do Meseca.

Kapsula je zamišljena kao sredstvo koje bi trebalo da osnaži kineske ambicije za put u duboki svemir, a ovo nije jedina misija ove zemlje, te bi tokom leta put Marsa trebalo da krene misija Tianwen-1, a do kraja godine i drugu misiju na Mesec – Chang’e 5, čiji je cilj da uzorke sa ovog nebeskog tela donese na Zemlju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading