Studija dovela do neverovatnog otkrića: Geni određuju kako će organizam da reaguje na koronu!

Autor: Tanjug

Razonoda

08.05.2020

06:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Genetski sklop svakog čoveka različito utiče na receptore preko kojih se koronavirus vezuje za molekule naših ćelija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U studiji, koju je vodio profesor Tim Spektor sa londonskog Kraljevskog koledža, navodi se da na simptome kod obolelih od kovida 19, po svemu sudeći, do 50 odsto utiču geni.

Pored gena, na simptome utiču i opšte zdravstveno stanje zaražene osobe, otpornost na infekciju koronavirusom i opšti imuno odgovor u trenutku infekcije.

Profesor Spektor upozorava da je potrebno izvršiti dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti shvatilo koji su geni najvažniji i na koji način reaguju na infekciju koronavirusom.

Na značaj gena ukazala je smrt od koronavirusa dve sestre bliznakinje koje su prošlog meseca preminule u bolnici u Sautemptonu.

Dve sestre bliznakinje živele su zajedno i obe su bile lošeg zdravstvenog stanja pre infekcije, istovremeno su obolele od kovida 19 i nedugo potom obe preminule od infekcije.

- Ove i druge smrti blizanaca od kovida 19 s jedne strane upućuju na zaključak da odgovor leži u genima, ali s druge strane moramo biti oprezni, jer blizanci nisu lošijeg zdravstvenog stanja od običnih ljudi, ne umiru često u gotovo istom trenutku. Ali kada se desi, mediji to pretvore u senzacionalnu vest i time proizvedu distorziju u javnoj percepciji - upozorio je profesor Markus Manafo sa Univerziteta u Bristolu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading