PLANETA SE OPORAVLJA: Zatvara se džinovska rupa u ozonskom omotaču iznad Arktika!

Autor: Independent, Republika

Razonoda

29.04.2020

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromna rupa u ozonskom omotaču, koja je pretila da postane najveća ikada viđena rupa u atmosferi iznad Arktika, zatvorena je samo nekoliko nedelja nakon formiranja početkom aprila, saopštili su naučnici koji posmatraju taj fenomen.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rupa u glavnom sloju atmosfere, koji štiti Zemlju od štetnog zračenja sunca, ujedno je postavila novi rekord u brzini smanjenja ozona na severnoj hemisferi. Oštećena oblast bila je otprilike veličine Grenlanda i prostirala se iznad polarnog leda.

Krajem prošle nedelje Služba za nadgledanje atmosfere Kopernik objavila je da se ozon u zahvaćenom području oporavio.

Iako su se ranije pojavljivale manje rupe u ozonskom omotaču nad severnom hemisferom, naučnici su rekli da je to "prvi put da možete govoriti o pravoj rupi ozona na Arktiku".

Kopernik služba je saopštila da su rupu uzrokovale neobične vremenske šare nad Arktikom. Posebno hladne temperature i snažni vetrovi formirali su "polarni vrtlog" stvarajući frigidne uslove koji su doveli do ogromnog oštećenja ozonskog omotača.

- Iako izgleda kao da se polarni vrtlog još nije završio i da će tek nestati u narednih nekoliko dana, vrednosti ozona neće se vratiti na veoma niske nivoe koji su viđeni ranije u aprilu. Rupa u arktičkom ozonu zapravo nema nikakve veze sa korona virusom već je posledica neobično jakog i dugotrajnog polarnog vrtloga - objašnja Kopernik služba.

U ranijem članku o uzrocima smanjenja ozonskog omotača na Arktiku naučnici su rekli:

- Dok smo navikli da ozonske rupe nastaju na Antarktiku svake godine tokom "australnog proleća", uslovi potrebni za tako snažno obaranje ozonskog omotača obično se ne nalaze na severnoj hemisferi - navode iz Kopernika.

Na Antarktiku debljina ozonskog omotača menja se sa sezonom. Ledene zime dovode do oblaka na visokoj nadmorskoj visini koji u kombinaciji sa štetnim hlorofluoro-ugljenikom oštećuju ozon. Inače hluoroflouro-ugljenik decenijama je raspršen unutar atmosfere i direktno je odgovoran za dalje uništavanje ozona.

Zbog tog problem Antarktik je tokom poslednjih 35 godina razvio velika ozonska oštećenja.

Arktik je drugačiji jer je vreme obično toplije i samim tim se ne formiraju opasni oblaci.

- Ova ozonska rupa u osnovi je simptom većeg problema sa iscrpljivanjem ozona. Mislimo da ozonski omotač se takođe isceljuje, ali polako - rekli su iz Kopernika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading