6 izgubljenih blaga iz Drugog svetskog rata: Lovci i dalje tragaju za nekima od njih

Autor: Telegraf

Razonoda

26.04.2020

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat je uvek donosio haos, a samim tim i priliku za pljačku. Ovo je naročito važilo za vreme Drugog svetskog rata, kada su bezbrojni kompadi neprocenjive umetnosti, artefakata i drugih blaga uništeni i nestali iz Evrope, Azije i Pacifika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nacisti su bili ti koji su naročito sistematski pljačkali kulturna dobra iz muzeja, privatnih domova i kraljevskig palata, od kojih su neki pomogli Adolfu Hitleru da izgradi svoj Führermuseum. Ipak, svoj plen su odnele i druge vojske, piše History.com.

Kada je rat završen, priče o stvarnom i izmišljenom izgubljenom blagu spajale su se zajedno, posebno kada je reč o glasinama o ukradenom nacističkom zlatu.

Sve stavke sa ove liste motivisale su lovce na blago da krenu u potragu.

Jamašitino zlato

Jamašita Tomojuki je bio general u Japanskom carstvu koji je branio japansku okupaciju Filipina 1944. i 1945. godine. Prema legendi, od je izvršio naredbe cara Hirohita da sakrije zlato i blago u tunelima na Filipinima. Plan je bio da se blago iskoristi za obnovu Japana nakon rata.

Od tada postoje mnoge tvrdnje gde je zlato završilo. U slučaju pred američkim sudom, filipinski bravar Rohelio Roksas tvrdio je da je otkrio nešto sakrivenog zlaza sedamdesetih godina prošlog veka i da je filipinski diktator Ferdinand Markos kasnije poslao ljude da ga ukradu.

Lov na Jamašitino blago na Filipinima traje i danas.

Ćilibarska soba

Dizajnirana početkom 18. veka, Ćilibarska soba je bila ukrašena setom zidnih ploča od poda do plafona ukrašenih fosilizovanim ćilibarom, poludragim kamenom i pozlaćenim listovima.

Pruski kralj Fridrih Vilhem I je 1716. godine poklonio ploče, dizajnirane da pokriju površinu od 180 kvadratnih metara, ruskom caru Petru Velikom kao sumpol Pruske i ruskog saveza protiv Švedske.

Kada su nacisti napali Sovjetski Savez tokom operacije Barbarosa 1941. godine, Ćilibarska soba je bila u odajama u Katarininoj palati u ruskom gradu Puškin.

Verujući da je soba nemačka umetnost koja im je s pravom pripadala, nacisti su je rastavili i poslali u muzej dvorca u Kenigsbergu (sada Kalinjingrad, Rusija). Savezničko bombardovanje je 1944. godine uništilo grad, muzej zamka, a verovatno i Ćilibarsku sobu, ali to nije sprečilo lovce na blago da i dalje pokušavaju da je lociraju.

Romelovo zlato

Jedna od mitologizovanih vrsta blaga iz Drugog svetskog rata je ukradeno nacističko zlato. Tokom nemačke okupacije Tunisa 1943. nacisti su, kako se navodi, ukrali veliku količinu zlata od Jevreja na ostrvu Đerba. Oni su zlato ispručili na Korziku, ostrvo između obala Francuske i Italije, ali je navodno potonulo na svom putovanju sa Korzike u Nemačku.

To zlato je često poznato kao "Romelovo zlato" po Ervinu Romelu, nacističkom generalu koji je vodio akcije terora nad Jevrejima u Severnoj Africi, iako Romel verovatno nije bio umešanu samu krađu.

Legenda je motivisala stvarne i izmišljene lovce na blago.

U romanu Iana Fleminga o Džejmsu Bondu iz 1963. "O tajnoj službi njenog veličanstva", dva ronioca navodno su ubijena dok su tragali za "Romelovim blagom".

Ljudski fosili iz Kine

Nisu sva izgubljena blaga iz Drugog svetskog rata stvorena od čoveka. U septembru 1941. godine Kina je poslala 200 ranih ljudskih fosila u SAD kako bi ih sačuvali od napada Japana. U SAD nikada nisu stigli.

Neki nagađaju da su oni uništeni, ali drugi tragaju i nadaju se da su još tu. Istraživači su 2012. godine pretpostavili da su fosili možda sahranjeni u bivšoj američkoj bazi u Kini i prekriveni asfaltom.

Rafaelov "Portret mladog čoveka"

Nacisti su tokom Drugog svetskog rata ukrali mnoštvo slika, ali ona najznačajnija koja nedostaje je "Portert mladog čoveka" uglednog italijanskog renesansnog slikara Rafaela. Nacisti su sliku uzeli iz muzeja u Krakovu 1939.

Prvo je otišla u ruke Hansa Franka, koji je upravljao nacističkom generalnom vladom u Poljskoj. Tokom rata, putovala je u Berlin, Drezden i Linc pre nego što se vratila u Krakov gde ju je Frank stavio na zid dvorca Vavel.

Kada su američke trupe te godine uhapsile Franka u zamku, slika, sa još 800 artefakata, je nedostajala. Od nje ni 75 godina kasnije nema ni traga.

Minden

Na putu iz Rio de Žaneira u Nemačku 1939. godine, nacistički brod S. S. Minen naleteo je na britanski brod kod obala Islanda. Navodno su nacisti potopili sopstveni brod kako bi izbegli da Britanci pronađu njihov teret za koji legenda kađe da je imao skladište zlata.

Tokom 2017. i 2018. godine kompanija sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu pokušala je da pronađe potopljeni brod i njegov poznati zlatni prtljag. Pronađeno je moguće mesto brodoloma, ali niko nije našao nikakvo blago.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading