Da li znate koji grad se smatra Nicom na Jadranu?

Autor: telegraf

Razonoda

14.04.2020

01:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnja banja Abacija, u koju su hrlile dame i gospoda koji vek ranije, Opatija je danas jedno od mondenskih letovališta na hrvatskom primorju, koje posećuju turisti iz celog sveta. Ujedno je i jedno od letovališta u toj zemlji, u kojoj će se svaki srpski turista osećati i više nego prijatno.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Foto: Ilustracija

Domaćini su okrenuti turizmu, te nastoje da na sve načine ugode svojim gostima iz koje god zemlje oni dolazili. Zato ne brinite, u Opatiji će svakom našem turisti biti sjajno. Izbor hotela je na zavidnom nivou, kao i celokupna gastronomska ponuda.

Budući da se upravo ovde nalazi jedan od najstarijih hotela u tom delu Jadrana,koji je podignut 1884. godine, jasno je da je u pitanju destinacija sa tradicijom. A to se može osetili već na samom prilazu letovalištu.

Vazdušna banja za lečenje pluća

Iako je u prošlosti Opatija bila okarakterisana kao idealno mesto za lečenje plućnih bolesnika, danas slobodno može reći da se smatra jednim od najpoznatijih, ali i najviše posećenih letovališta u tom delu Jadrana.

Park prirode planine Učka, koja nadvisuje mesto je jedna od atrakcija. Upravo toj planini Opatija i može da zahvali što je  još 1889. godine i zvanično okarakterisana kao klimatsko lečilište.

Opatija danas

Arhitektura ovog letovališta je maksimalno očuvana. Smatra se da je podizanjem, sada već čuvene opatijske vile Angiolina, praktično i započela izgradnja mesta kakvog ga danas vidimo. Te 1844. godine je vlasnik pomenute vile u šumi, koja se nalazila na imanju, zasadio neke egzotične biljne vrste – kedar, čempres, magnolija, sekvoja i druge. Upravo one se i danas nalaze u jednom od najlepših opatijskih parkova.

Nije bez razloga ovo letovalište okarakterisano kao Beč u malom. Osim arhitekture, koja umnogome podseća na arhitekturu glavnog grada Austrije, tu su i parkovi da upotpune ugođaj. Park Angiolina je jedno od obeležja Opatije, uz neizostavnu skulpturu Devojke sa galebom.

A tu su i Park Svetog Jakova, koji je deo zaštićene kulturno–istorijske celine grada. Zapravo, gde god da se nađete, videćete lepo uređene parkove. Toga u Opatiji sigurno ne manjka.

Kakve su plaže u Opatiji?

Ako postoji nešto što nije na tako sjajnom nivou u ovom letovalištu, to su sigurno plaže. U okolini postoji dosta njih, ali u samom mestu je jedina javna plaža ona gradska, koja nosi naziv Slatina. U blizini je i plaža Črnikovica, kao i plaža Miramar.

Međutim, ulaz u vodu je na mnogim opatjskim plažama prilično nezgodan. Tačnije, postoje merdevine koje možete tom prilikom koristiti.

A na onima na kojima je moguće da uđete u vodu na uobičajeni način, verovatno nećete biti oduševljeni.

Zato je uvek dobro odabrati jedan od opatijskih hotela, koji ima i bazen. A njih je sasvim dovoljno, te vam sigurno taj detalj neće pokvariti odmor u ovom sjajnom letovalištu.

Zabavne aktivnosti u Opatiji

Naravno da imate mogućnost da uživate u mirnim šetnjama ne samo kroz fenomenalno uređene parkove, već možete šetalištem Lungomare tik uz more da prošetate do obližnjeg Lovrana. I nemojte biti iznenađeni ako ugledate i zvezde kao da ste na Bulevaru slavnih u Holivudu, jer i to postoji u Opatiji.

Odlična gastronomska ponuda je jedno od obeležja ovog mondenskog letovališta, kao i brojne kulturne i zabavne aktivnosti, koje se naročito u toku leta organizuju.

Jedan od prvih velnes centara u zemlji, ako ne i prvi se nalazi upravo u jednom od opatijskih hotela.

Iako sezona u Opatiji traje cele godine, ipak se najviše kulturnih događaja organizuje u toku toplijih meseci.

Lokacija joj je idealna, pa možete posetiti kako Veneciju, do koje se organizju izleti brodićem tokom leta, tako isto i čuveno ostrvo Krk, ali i Cres, te park prirode Učka. Ne propustite da vidite obližnji romantični gradić, Volosko, te staro gradsko jezgro susednog gradića Mošćenice.

Tek kada doživite Opatiju, biće vam jasno zbog čega je njen šarm poznat širom sveta već skoro dva veka.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading