Koliko sati spavate ovih dana? San može da utiče na to da li ćete se zaraziti koronom, ali i na brzinu oporavka!

Autor: Republika

Razonoda

05.04.2020

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U istraživanju koje je sprovedeno 2015. godine 164 osobe koje su se borile sa gripom teže su se oporavljale ako su spavale šest sati ili manje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako još ne postoje istraživanja koja mogu da potvrde da li je to slučaj i sa kovid-19, naučnici ističu da duži san u slučaju infekcije jeste dobar način ka lakšem i bržem izlečenju.

Naime, u toku sna telo stvara energiju, diže se imunitet i "popravlja" se ono što je problem u organizmu.

- Tokom sna naš imuni sistem proizvodi protein i specifične T ćelije koje se hvataju za inficirane ćelije kako bi ih uništili - rekao je direktor Centra za istraživanje sna, Džejson Elis.

Kada ste zaraženi reakcija imunog sistema je da traži više sna i čini vas umornim. Zapravo, čini sve kako bi se telo što pre oporavilo. Ukoliko se san skraćuje ili ne sluša telo, bolest ima tendenciju odlaganja.

- Visoka temperatura nije posledica zaraze, već se ona podiže da bi se imuni sistem borio - objašnjava Majk Vajt profesor na Univerzitetu u Mančestru.

Majk Vajt savetuje da se popodnevni odmor ne produži posle 16 sati jer u tom slučaju teže je zaspati u toku noći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading