Neočekivano otkriće: Merkur je bio pogodan za život?

Autor: Sputnjik

Razonoda

01.04.2020

06:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U potrazi za životom izvan Zemlje, ljudi su se najčešće fokusirali na sebi najbliže planete i svemirska tela - Mesec i Mars. Nedavno objavljena studija, međutim, otkriva da postoji, iako mala, šansa da je i Merkur mogao biti pogodan za život.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Autori studije objavljene na sajtu "Nejčer", naime, ističu da su njihova istraživanja i analize površine pokazala kako Merkurova haotična površina nije rezultat potresa, već da su pukotine u kori nastale pretvaranjem tečnosti, koja se nalazila ispod nje, u paru i izbijanjem na površinu.

Ako je ta tečnost bila voda, to bi moglo da znači da je ispod površine Merkura bio moguć život, smatraju autori studije.

"Naši rezultati ukazuju na to da je rana kora Merkura mogla da sadrži mešavinu organskih spojeva i leda, koji je dehidriran ili hemijski promenjen zbog magnetskog i solarnog zagrejavanja, osim u trajnim senkama polarnih kratera", navodi se u zaključku studije.

Kako se dodaje, metastabilni i potencijalni životni uslovi mogli su da se razvijaju "epizodno ili da postoje unutar tih materijala u kori, što bi produbilo zone pogodne za život bliže Suncu, odnosno na Merkuru, kao i na drugim sličnim mestima u Sunčevom sistemu".

Iako su naučnici veoma oprezni i ne žele definitivno da se izjasne da je na Merkuru jednom davno postojao život, otkriće ovih elemenata moglo bi im pokazati u kom smeru bi istraživanja trebalo da idu kako bi potvrdili ili opovrgli tu svoju tvrdnju, prenosi hrvatski portal "zimo.dnevnik".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading