Microsoft u borbi protiv botova

Autor: pcpress

Razonoda

13.03.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Microsoft je, zajedno sa partnerima iz 35 država, preuzeo korake u borbi protiv botnet-a koja predstavlja najveću sajber-kriminalnu mrežu. Necrus botnet, mreža koju sačinjava oko devet miliona zaraženih računara širom sveta, jedna je od najvećih spamerskih mreža na svetu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koliki je obim njihovog delovanja govori i procena da je u periodu od dva meseca generisala 3.8 miliona spam email-ova.

Kako bi poremetio delovanje ove mreže, Microsoft je analizirao tehnike i algoritme koje ona koristi za generisanje novih domena. Ova analiza je pomogla u predviđanju imena više od šest miliona domena koji bi mogli da budu upotrebljeni za spamovanje u narednih 25 meseci.

Lista je prosleđena ovlašćenim registrima domena širom sveta, kako bi mogli da blokiraju zakup tih domena i na taj način spreče širenje budućih napada.

Akcija koju je Microsoft sproveo rezultat je planiranja i analiza koje traju osam godina. Grupe za borbu protiv sajber-kriminala unutar kompanije prvi put su identifikovale Necrus još 2012. godine.

Tada je ova mreža bila odgovorna za distribuiranje GameOver Zeus malware-a, a bila je uključena u više različitih scam-ova. Veruje se da iza ove grupe stoje sajber-kriminalci iz Rusije.

Inače, američki Okružni sud dozvolio je prošle nedelje Microsoft-u da preduzme akcije nad Necrus infrastrukturom na tlu Amerike. Osim blokiranja pokušaja registrovanja novih domena, Microsoft će zajedno sa ISP-ovima pomoći na uklanjanju Necrus malware-a sa zaraženih računara.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading