Istina o "Događaju 201": Ne, Bil Gejts nije planirao pandemiju korone

Autor:

Razonoda

11.03.2020

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na portalu Republika objavljen je tekst iz koga proizilazi tvrdnja da je Bil Gejts unapred znao za će doći do pandemije koronavirusa, što je ocenjeno kao dezinformacija od strane portala raskrinkavanje.ba.

RepublikaFoto: fotomontaža/Tanjug/AP/pixabay.com/youtube.com/printscreen/E.D.
Oni su predvideli koronavirus

U tekstu objavljenom na Republici, naime, pisano je o takozvanom "Događaju 201", a iz toga su izvučeni zaključci da je američki milijarder "predvideo" pa čak i "planirao" epidemiju.

Međutim, "Događaj 201" zapravo predstavlja troiposatnu simulacija hipotetičke, ali naučno utemeljene pandemije kako bi se razmotrili različiti scenariji i dileme. 

Jedan od razloga zbog kojeg je ovaj događaj organizovan je, kako je navedeno, taj što se svet "suočava sa oko 200 epidemioloških događaja" godišnje, što iziskuje bolju pripremljenost za nošenje s takvim situacijama.

- Teška pandemija, koja postaje "Događaj 201", zahtevala bi pouzdanu saradnju nekoliko industrija, nacionalnih vlada i ključnih međunarodnih institucija - jedan je od zaključaka Džon Hopkins Centra za zdravstvenu sigurnost koji je sproveo simulaciju u saradnji sa Svetskim ekonomskim forumom i Fondacijom Bila i Melinde Gejts.


Gornji tekst nastao je kao korekcija originalnog teksta nakon što se našoj redakciji obratio portal raskrinkavanja.ba.

****

Preko 4.000 osoba je preminulo, a preko 115.000 zaraženo koronavirusom u celom svetu. Najviše su pogođene Kina, zemlja u čijem gradu Vuhanu se i pojavila bolest, a onda i Italija, gde je za samo 24 sata umrlo 168 ljudi.

Zaraženo je još preko 100 zemalja. Međutim, ono što je fascinantno, a o čemu se sve više priča na društvenim mrežama jeste da se korona pominje još 1981. godine u knjizi "Oči tame".

Međutim, to nije jedini slučaj "proročanstva" vezanog za očigledno najveći problem sveta u ovom veku.

Srpski telegraf vam donosi nekoliko najzanimljivijih predskazanja vezanih za bolest kojoj još nije pronađen lek!

1. KNJIGA "OČI TAME"

U poslednjih nekoliko dana internet je postao opčinjen kada je otkriveno da se slična bolest pominje u romanu "The Eyes of Darkness" ("Oči tame") američkog pisca Dina Kunca. Naime, pisac u romanu pominje Vuhan kao epicentar zaraze o kojoj piše u knjizi. Triler je objavljen 1981. godine, a virus nazvan vuhan-400, što je jeziva koincidencija, ali postoje velike razlike između stvarnog virusa koji je potekao iz ovog grada i onog koji je opisan u romanu.

 

 

Prva razlika je ta što je vuhan-400 razvijen kao biooružje van samog grada, sa ciljem da se ljudi istrebe. Zbog toga je stopa smrtnosti ovog virusa 100 odsto, to jest, svi koji se zaraze njime umiru. KOVID-19, sa druge strane, ima stopu smrtnosti od 0,2 odsto.

Osim toga, vuhan-400 ima ekstremno kratak četvoročasovni period inkubacije, dok ona kod koronavirusa traje između dva i 14 dana. Još jedna stvar koja se poklapa u stvarnosti i knjizi jeste to što institut za virologiju grada Vuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara van samog grada. Ipak, on je osnovan 1956, 25 godina pre nego što je roman objavljen. Prema pisanju Tajvan njuza, u ranijim kopijama knjige virus je drugačije nazivan. Umesto imena vuhan-400, virus koji je razvila kineska vlada nosio je naziv gorki-400 i bio je kreacija ruskih naučnika.

Tek u kasnijim izdanjima ime virusa je promenjeno. U knjizi je napisano i da će se virus ponoviti deset godina nakon prvog izbijanja, dakle 2030. godine, i da se nakon toga se više nikad neće pojaviti.

2. NOSTRADAMUSOVO PROROČANSTVO

Korisnici društvenih medija tvrde da je epidemiju predvideo i apotekar i pisac iz 16. veka - Mišel de Notr-dam, poznatiji kao Nostradamus.

Foto: youtube.com/Velimir Remić Astro Studio
Nostradamus

Doduše, nazvao ju je "velikom kugom" pre gotovo 500 godina. Korisnik Tvitera Marko Malacara piše:

- Antihrist koji vodi Belu kuću, skakavci, poplave, muve, koronavirus... Mislim da je to ono što nam je Nostradamus govorio pre 465 godina.

Dodao je i Nostradamusov citat:

- Velika kuga pomorskog grada neće stati dok ne osveti smrt pravedne krvi, osuđene da plati cenu bez počinjenog zločina i veliku damu iznerviranu pretvaranjem.

3. "ZARAŽENI" NAVIJAČI

Italija je ovih dana najteže pogođena evropska zemlja KOVID-19 tipom koronavirusa, a tamošnji mediji otkrili su jedan neverovatno "proročki" transparent, i to iz 2004. godine.

Naime, nižerazredni Katancaro je u to vreme imao ubojitog napadača koji je u sezoni 2003/2004. nemilosrdno tresao mreže rivala. Čak 19 golova dao je u borbi za ulazak u Seriju B, potpuno raspametivši navijače tog kluba.

A kako se on zvao Đorđo Korona, njemu u čast tifozi su razvili transparent: "Inficirani smo koronavirusom."

4. SIMPSONOVI

Fanovi "Simpsonovih" veruju da je ova animirana serija upozorila svet na koronavirus još pre više od 20 godina. Kao dokaz navode epizodu serije iz 1993, u kojoj se radi o virusu zvanom osaka flu, koji se širi Springfildom, nakon što su stanovnici naručili blendere iz Japana.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Simpsonovi

U epizodi se jedan od radnika koji je pakovao blendere u kutije u Japanu razboleo i slučajno poslao virus u SAD.

- Molim vas, nemojte da kažete mom nadzorniku da imam grip - govori pre nego što se zakašljao u kutiju.

Iako je virus došao iz Japana, a ne iz kineskog Vuhana, fanovi "Simpsonovih" užarili su Tviter reakcijama.

5. BIL GEJTS "ZNAO"

Svetski mediji preneli su kako je američki milijarder Bil Gejts unapred predvideo pojavu novog virusa koji bi mogao da izazove pandemiju. Naime, 28. decembra 2018. godine u časopisu Sajens alert Bil Gejts je objavio rezultate istraživanja svoje fondacije za borbu protiv svetskih pandemija.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Bil Gejts

Tada je upozorio da bi u narednoj deceniji mogla izbiti megapandemija nekog smrtonosnog virusa, koji bi u prvih šest meseci odneo 30 miliona života i nastavio eksponencijalno da raste. Kako bi sprečio ovaj scenario, Gejts je uložio 12 miliona dolara u centar za istraživanje virusa i izradu vakcina za borbu protiv njih.

Uz prezentaciju je objavljena i video-simulacija pandemije, po kojoj nastanak i inicijalno širenje virusa počinje u centralno-istočnoj Kini, odakle se brzo, u prva dva-tri meseca, širi ka Indiji, Japanu, Nemačkoj i Francuskoj, a potom i po celom svetu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading