Na zemlji kum: Postoje različite vrste kumstva, a ove običaje svaki domaćin bi trebalo da zna

Autor:

Razonoda

09.03.2020

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kum je rođak koji nije u krvnom srodstvu sa familijom i on se zato još naziva i "duhovnim rođakom". Kumstvo je u našem narodu poznato od davnina, običaj datira još od prethrišćanskih vremena, a postoje i različite "vrste" kumstva, u zavisnosti od toga na koji način se zasniva ovaj srodnički odnos.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Foto: Ilustracija

Prema verovanju našeg naroda, kum je posrednik između sveta živih i sveta mrtvih, odnosno naših predaka. Zbog njegove važnosti u sistemu srodstva postoje i brojne izreke koji se odnose na kumstvo: "Bog, pa kum", "kumova kletva je najteža", što samo govori o tome koliko se u našoj narodnoj tradiciji pridaje značaja ovom donosu.

Međutim, postoje i trenuci kada se kumstvo otkazuje. Na primer, ako u kući umiru deca ili ako kum mnogo osiromaši, pa on to sam predloži. Kumstvo može i privremeno da se otkaže, ako je kum u žalosti u vreme kada treba da venča ili krsti, ali se posle kumstvo nastavlja.

Kum se, po tradiciji, poštuje kao najveći rod po krvnoj liniji. Tako na veseljima koja se organizuju kum zauzima mesto u "čelo" stola, blizu domaćina i slavljenika. Ukoliko se kum iz bilo kojeg razloga menja, prvo se traži oproštaj od starog kuma, pa se tek onda traži nov kum i stvara novo kumstvo.

Pored već poznatih venčanih kumova, ovaj odnos se prema narodnim običajima može zasnovati iz različitih razloga.

Jedan od takvih razloga je "šišano kumstvo". Ako redovni kum ne može iz bilo kojih razloga da bude i šišani kum (onaj koji prvi put ošiša novorođenče), onda se za prvo šišanje traži novi kum i to najčešće tako što se novorođenče iznese na ulicu, pa ko prvi naiđe, postaje detetu šišani kum.

RepublikaFoto: Photo by Victoria Priessnitz on Unsplash
Širom sveta kod običaja venčanja, kum je nezaobilazan

Sa ovim običajem povezana je još jedna vrsta kumstva, tako zvano "kumstvo iz nužde". Ovo kumstvo se sklapa kada nekome u kući umiru deca. Tada se uzme novorođenče i ostavi se na sred raskrsnice, ili blizu crkve samo, a roditelj se sakrije negde i posmatra ko će prvi prići detetu. Taj koji prvi naiđe, uzima se za kuma.

U ranijim vremenima postojala su i kumstva iz "nužde", koja su se sklapala ukoliko već postojeći kum nema dovoljno finansijskih sredstava, pa se srodstvo otkazuje. Takođe, postojalo je i kumstvo za "smirivanje osvete", kada su se okumljavale zavađenje porodice kako bi se prekinuo smrtonosni lanac krvne osvete.

Svakako, vekovni opastanak ove vrste srodstva u našem narodu svedoči o tome koliko je kum važan deo familije bez koga ne mogu proći najznačajniji momenti za jednu porodicu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading