Sedam saveta za dugotrajnost baterija u mobilnim telefonima: Kako da ih punite, mogu li da eksplodiraju...

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

03.03.2020

03:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izdržljivost baterije mobilnog telefona postaje jedna od glavnih briga. Telefone koristimo sve više i duže, i mogućnost da baterija izdrži čitav dan postala je najvažnija karakteristika telefona, odmah ispod veličine ekrana. Osim toga, ceni se i sama dugovečnost baterije tokom radnog veka uređaja. Pakovanje u kojem stiže telefon sve češće sadrži i adapter za brzo punjenje baterije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rastuća potreba za izdrživim baterijama jedan je od razloga zbog kojeg su brzi punjači sve više prisutni na tržištu, piše CNET. Ukoliko preti opasnost da se baterija isprazni pre kraja dana, brzi punjači su lek. Punjenje od svega 10 minuta može da napravi veliku razliku između prelaska u štedjivi režim uštede energije i potpunog gubitka energije pre nego što se vratite kući.

Ali, sada kada je brzo punjenje tako lako dostupno, nameće se pitanje: Postoji li šansa da brzo punjenje može vremenom oslabiti kapacitet baterije?

1. Baterije telefona se neće promeniti u skorije vreme

Svi mobilni telefoni koriste litijum-jonske punjive baterije. Teško je stvoriti baterije koje traju duže, jer se tehnologija baterija nije promenila decenijama. Iako se čini da one skladište sve više energije i da traju duže, zapravo se radi o manjoj potrošnji - uređaji i softver imaju mnoge režime koji racionalnije troše energiju, tako da je povećano i trajanje baterije na dnevnom nivou.

Na nesreću svih vlasnika mobilnih telefona, fokus kada je tehnologija baterija u pitanju uglavnom je usmeren na automobile, satelite i sisteme napajanja domova u područjima gde industrijske baterije moraju da traju daleko iznad dve ili tri godine koje očekujemo od naših mobilnih uređaja.

Drugi segment koji radi protiv telefona je veličina njihove baterije. U poređenju sa akumulatorom električnog automobila, izvor napajanja telefona je minimalan. Na primer, punjiva baterija „Tesle 3“ ima kapacitet baterije preko 4.000 puta veći od „iPhone“ 11 Pro Max telefona. A, to je važno. Što je veća baterija, to je više trikova koji produžavaju njen život.

Na primer, kada punite bateriju, napon raste, stavljajući je pod „stres“, posebno tokom poslednjih 20 odsto napunjenosti. Da bi se izbegao ovaj stres, proizvođači električnih automobila pune nove baterije samo do 80 odsto. Zbog velikog kapaciteta baterije, električni automobil i dalje može preći veliku udaljenost, izbegavajući pritom stres za svoje baterije. Samo ova metoda može udvostručiti ukupni životni vek baterije automobila.

Veće baterije u telefonu mogu vam omogućiti celodnevni rad na uređaju, ali obično samo ako su napunjene do 100 odsto, što znači da se baterija svakog dana prilikom punjenja izlaže stresu koji joj smanjuje životnji vek.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. Brzo punjenje neće oštetiti bateriju

Konvencionalni punjač ima snagu od 5 do 10 vati. Brži punjač može to poboljšati i do osam puta. Na primer, iPhone 11 Pro i Pro Max dolaze sa brzim punjačem od 18 vati, Galaxy Note 10 i Note 10 Plus sa punjačima od 25 vati. Samsung će vam prodati ekstra brzi punjač od 45 vati za 50 dolara.

Osim ako nema neke tehničke greške sa elektronikom vaše baterije ili punjača, korišćenje brzog punjača neće dugoročno oštetiti bateriju vašeg telefona.

Evo zašto. Baterije za brzo punjenje rade u dve faze. U prvoj fazi napon se primenjuje na praznu ili gotovo praznu bateriju. I to donosi taj brzi porast od 50 do 70 odsto u prvih 10, 15 ili 30 minuta - baterije tokom prve faze punjenja mogu brzo da apsorbuju energiju bez većih negativnih efekata na njihovo dugoročno zdravlje.

Znate koliko vremena je potrebno da se popuni i poslednjih 20 ili 30 odsto baterije, u odnosu na prvih 70 ili 80 odsto... Taj poslednji deo je druga faza punjenja, u kojoj proizvođači telefona moraju usporiti i pažljivo upravljati brzinom punjenja, jer bi proces punjenja zapravo mogao da ošteti bateriju. Oštećenja su retka ako je unutra sve ispravno. Sistem upravljanja baterijom pažljivo nadgleda dve faze napunjenosti i smanjuje brzinu punjenja tokom druge faze kako bi se obezbedilo vreme bateriji da apsorbuje energiju i izbegne probleme, zbog čega može proći i čitavih 10 minuta da bi se dobilo poslednjih nekoliko procenata.

3. Ne možete prepuniti bateriju telefona

Postoji strah među korisnicima mobilnih uređaja da bi ostavljanje telefona na punjaču moglo da dovede do punjenja baterije preko njenog kapaciteta, nestabilnosti, smanjenje trajanja života baterije ili zagrevanja usled kojeg će baterija eksplodirati.

Međutim, sistem upravljanja baterijom je osmišljen tako da isključi električni naboj kad baterija dostigne 100 odsto, pre nego što se ona može prepuniti. Imajte na umu da baterija, ipak, ostaje pod stresom iako je 100 odsto napunjena.

4. Ne dozvolite da se baterija potpuno isprazni (0%)

Pražnjenje baterije do kraja može izazvati hemijske reakcije koje vremenom skraćuju vek baterije. Da bi se izbeglo potpuno pražnjenje, sistem upravljanja baterijom uključuje bezbednosne funkcije koje isključuju telefon kada dostigne nivo energije blizu kritičnog. Mislite da ste dostigli nulu samo zato jer ste videli to poslednje upozorenje o praznoj bateriji.

Ako želite da se aktivnije uključite zdrav život svoje baterije, uključite telefon na punjač kada se nivo baterije smanji na oko 30 odsto, što je znatno iznad kritično niskog nivoa.

5. Visoke temperature mogu oštetiti bateriju

Toplina je pravi neprijatelj vaše baterije. Poznato je da visoke temperature vremenom smanjuju vek baterije.

Potrudite se da telefon sklanjate od jakog sunca, držite ga podalje od pragova prozora i van kontrolne table vašeg automobila kako biste sprečili pregrevanje koje čini da baterija vremenom postane manje efikasna. U ekstremnim slučajevima može doći do eksplozije pregrejane baterije.

Čak i temperature iznad 30 stepeni Celzijusa mogu umanjiti efikasnost baterije. Da li to znači da telefon treba da držite pored leda? Ne, ali kada god je moguće, držite ga podalje od izvora toplote.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Tuđi punjači neće naneti štetu vašoj bateriji

Osim ukoliko ne koristite falsifikovane ili oštećene punjače i kablove, kablovi i punjači koji nisu došli uz vaš model telefona neće naštetiti vašoj bateriji. Međutim, možda se neće toliko brzo puniti kao kad koristite punjač koji je došao uz vaš uređaj.

Neki telefoni, poput onih iz Huaweija i OnePlus-a, koriste sebi svojstven dizajn punjenja - sa delom koji je odgovoran za brzo punjenje ugrađenim u punjač. Da biste u potpunosti iskoristili brzo punjenje uređaja, morate da koristite njegov kompatibilni punjač. Sa druge strane, drugi proizvođaći telefona kao što su Samsung ili Apple koriste fleksibilnije punjače pomoću kojih je moguće puniti znatno širi spektar telefona. Naravno, najsigurnije i najbolje je koristiti punjače koji su došli uz vaš uređaj.

7. Koje su najbolje metode za uštedu baterije?

Da biste izvukli više života iz baterije, možete koristiti uobičajene trikove za uštedu energije kao što su smanjenje osvetljenosti ekrana (brightness), isključivanje Wi-Fi mreže i Bluetooth-a kada ih ne koristite, ograničavanje pristupa pozadinskih aplikacija kroz podešavanja i vođenje računa o aplikacijama koje koriste GPS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading