Američki pisac "predvideo" pojavu koronavirusa?

Autor: Tanjug

Razonoda

22.02.2020

10:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki pisac Din Kunc predvideo je u knjizi "Oči tame" iz 1981. godine na neki način epidemiju novog virusa, koji je u naučno-fantastičnom trileru nazvao Vuhan-400.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

Na društvenim mrežama ovih dana objavljene su fotografije stranica knjige, sa obeleženim citatima koji govore o sličnosti fiktivnog virusa sa aktuelnim Kovid-19. Međutim, kako navodi azijski portal Mashable, razlike između stvarnih dešavanja i radnje knjige su velike.

U Kuncovom romanu, Vuhan-400 je razvijen kao biološko oružje izvan grada Vuhan, kako bi izbrisao čovečanstvo sa lica zemlje. Zbog toga je stopa smrtnosti tog virusa 100 odsto, odnosno svi koji se zaraze umiru. Koronavirus, s druge strane, ima stopu smrtnosti od 0,2 posto.

Ono što se poklapa u fikciji i stvarnosti je činjenica da Institut za virologiju grada Vuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara izvan samog grada.

Institut je, međutim, osnovan 1956, odnosno 25 godina pre nego što je roman objavljen.

"Tajvan njuz" ukazuje na to da je u ranijim izdanjima knjige virus drugačije nazivan, pa je umesto Vuhan-400, virus koji je navodno razvila kineska vlada, nosio naziv Gorki-400 i bio je kreacija ruskih naučnika.

Tek u kasnijim izdanjima ime virusa je promenjeno, ali se ne zna kada tačno, a verovatno je da se to dogodilo devedesetih godina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading