Kupite kesicu čipsa, a ona napunjena samo do pola! Zašto je to tako?

Autor: Republika

Razonoda

19.02.2020

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bez obzira na brend čipsa koji kupujete, kada otvorite kesicu, ona će uvek biti puna samo do pola, što je prilično razočaravajuće.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, postoji dobar razlog za to.

U prerađivačkoj industriji prazan prostor oko proizvoda se namerno ostavlja, a ideja je da taj dodatni prostor zaštiti čips od oštećenja.

Naime, put kesice čipsa od fabrike do trgovine može biti prilično nezgodan. Da nema tog punjenja, čak i najbolji i najtvrđi komadi čipsa verovatno bi izgledali kao gomila mrvica kada bi stigli do vas.

Ali to nije sve.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako ste mislili da je pakovanje puno vazduha - nije! Zapravo, kesa je napunjena azotom. Proizvođači čipsa pune kesice ovim gasom kako bi čips ostao svež. Ako bi vrećicu napunili običnim vazduhom, čips bi postao vlažan i brzo bi se pokvario, navodi Rajders Didžest.

Naime, još 1994. godine naučnici su otkrili da izlaganje čipsa azotu ne samo da pomaže da se produži njegov rok trajanja, već mu poboljšava ukus. U pitanju je prirodan gas i potpuno je siguran.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Brka

19.02.2020 13:58

Vaćno je da sadržina čipsa ima težinu označenu na kesici.