Ovu boju očiju poseduje samo 2 odsto ljudi! Činjenice govore da su posebni

Autor:

Razonoda

16.02.2020

20:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svako ko se zagleda u zelene oči ne može da se otme njihovoj misteorioznoj, zavodljivoj i posebnoj lepoti. Osobe sa ovom bojom očiju na okolinu ostavljaju poseban utisak. Možda je to zato što su za zelene oči vezane brojne zanimljive i neobične činjenice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Samo 2 odsto svetske populacije poseduje zelenu boju očiju

Zelenu boju očiju poseduje veoma mali broj ljudi. Samo 2 odsto populacije može da se pohvali da poseduje ovu lepotu. To je zato što boju očiju određuje pigment melanin, koji istovremeno određuje boju kože i kose. Kod zelene boje primetan je nedostatak ovog pigmenta, tako da ih obično imaju osobe svetlije puti i boje kose.

Genetika

Zelena boja očiju je genetski uslovljena preko genotipa OCA2 koji je zadužen za normalno prisustvo melanina. Zanimljivo je to da se ova boja pojavljuje usled mutacije ili oštećenja OCA2 gena.

Ova činjenica je posebno interesantna jer govori o tome da čak i kod pojave "oštećenja" može da se izrodi lepota neverovatne privlačnosti.

 

 

Rizik od bolesti

Osobe sa svetlijom bojom očiju, naročito zelenom, imaju više rizika da im oči obole. Zbog toga je važno da tokom sunčanih dana nose tamne naočare, i nikada ne bi trebalo direktno da gledaju u sunce  jer bi to moglo da im trajno ošteti vid.

Prednost prilikom šminkanja

Zelene oči su veoma pogodne za nanošenje šminke. Uz pravilnu kombinaciju boja, intenzitet zelene boje može da se pojača i tako da se dobije još jači efekat lepote.

 

 

Različita boja tokom dana

Tokom jutra zelena boja očiju ima "maglovitu nijansu", a kako dan odmiče, tako se intenzitet boje pojačava. 

 

 

Karakter

Iako postoje sporenja oko toga da li boja očiju određuje karakter, osobe koje poseduju zelenu boju važe za inteligentne, strastvene i posvećene pojedince. Pored ovoga, za njih se smatra i da su jako kreativni, kao i dobri lideri, ali, mogu biti i jako ljubomorni što predstavlja njihovu negativnu osobinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading