Ovaj materijal budućnosti je milion puta tanji od dlake, a 200 puta je jači od čelika

Autor: Telegraf

Razonoda

16.02.2020

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Grafen se smatra materijalom budućnosti zbog svoje neverovatne snage i mnoštva potencijalnih načina upotrebe, a sada su istraživači iz Evrope objavili prvo uputstvo za njegovu proizvodnju. Knjigu u kojoj su opisani načini za pravljenje grafena sastavio je konzorcijum „Graphene Flagship“, koji čine predstavnici nekoliko univerziteta i kompanija.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grafen se sastoji od sloja atoma ugljenika koji se izdvaja iz grafita. Ovaj materijal, koji je tanji milion puta od dlake, 200 puta je jači od čelika, teži je od dijamanta i provodi elektricitet i toplotu bolje od ostalih materijala.

Fleksibilnost i elastičnost ovog materijala odlike su zbog kojih on može biti koristan u mnogim industrijama, u aeronautici, istraživanju svemira, medicini, energetskoj industriji i elektronici.

Konzorcijum osnovan 2013. godine, jedan je od tri velika naučna projekta koja finansira Evropska unija, sa budžetom većim od milijardu evra.

Ovaj tim istraživača se nada da će uputstvo pomoći budućim proizvođačima da se bolje upoznaju sa ovim materijalom koji ima potencijal da revolucionarizuje mnoge grane industrije. U sastavljanju uputstva od 500 stranica učestvovalo je 70 istraživača, piše Euronews.

- To je opširna knjiga koja opisuje mnoge od nekoliko najvažnijih načina za proizvodnju grafena i drugih dvodimenzionalnih materijala - kaže Mar Garsija Hernandez, koja je učestvovala u sastavljanju priručnika.

„Graphene Flagship“ se u decembru uortačio sa velikim evropskim kompanijama, kao što su Airbus, Fiat-Chrysler Automobiles, Lufthansa Technik, Siemens, ABB i mnoge druge kako bi prototipi napravljeni od grafena bili praktično upotrebljeni u njihovim proizvodima.

Komentari (0)

Loading