NADUVANI KONJI PALI NA KANABISU: Neverovatni skandal u našem konjičkom sportu!

Autor: kurir.rs, Republika

Razonoda

14.02.2020

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sprski konjički sport potresa doping afera, jer je čak pet grla bilo pozitivno u prethodnih nekoliko meseci! Da stvari budu još neverovatnije, čak četiri konja pala su na testu na kanabidiol!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krajnje je čudno što su konji pali na ovoj supstanci, koja je u testovima na životinjama pokazala sedativno dejstvo. Međutim, istraživanja engleskog Gardijana tvrde da je kanabidiol i lekovit za bolesne konje. Ono što je činjenica - kanabidiol je na listi zabranjenih supstanci i dok je tako njegovo korišćenje se smatra dopingom. Testovi su rađeni u periodu od oktobra do decembra prošle godine. Vlasnici grla koji su tražili "B" uzorka dobili su potvrdu i od laboratorije u Kelnu da su njihovi konji dopingovani.

Doktorka Natalija Milčić Matić, šef doping kontrole konja u Antidoping agenciji Srbije, potvrdila je da je pomenutih pet grla palo na doping testu. Čudno nam je delovalo kad smo videli da su konji pozitivni na supstancu koja je prisutna u kanabisu?!

Šta je kanabidiol

*to je kanabinoid koji je prisutan u kanabisu

*glavni je sastojak biljke, sačinjava do 40% njenog ekstrakta

*stvara konvulzije, inflamaciju, anksioznost i mučninu

*nedavne studije su pokazale da je efektivan u tretmanu šizofrenije

*neka istraživanja govore da može da poveća budnost

*može da umanji brzinu uklanjanja TCH iz tela

- Slažem se da nije uobičajeno da konji budu pozitivni na kanabidiol, jer nema naučnih dokaza da je to supstanca koja može da poboljša sposobnosti konja. Bilo je ovakvih slučajeva u Francuskoj i oni su bili povezani sa ishranom koju su koristili - rekla nam je doktorka, koja slovi za jednu od najboljih u oblasti veterine u našoj zemlji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Primera radi - ne može se isključiti mogućnost da je neko "duvao" u štali gde su konji i da su se oni tako "naduvali". Doduše, to je samo u domenu teorije. Veća verovatnoća je da je to povezano sa ishranom koja je sadržala biljku kanabis.

Gardijan piše: Medicinska marihuana za bolesne životinje

Engleski Gardijan bavio se nedavno uticajem kanabidiola na životinje. U tekstu pod naslovom "Medicinska marihuana za bolesne ljubimce" navodi se da lekovita dejstva kanabisa mogu da bude od velike koristi bolesnim konjima!

Postoje i kompanije koje proizvode hranu koja sadrži kanabidiol. U opisu jednog od njihovih proizvoda piše:

- Životinje se neće "naduvati" od ovih stvari, već će uživati u svim blagodetma ove bilje bez ikakvih psihoaktivnih posledica.

Kasački savez Srbije je u međuvremenu izrekao ovlašćenim licima konja visoke novčane i vremenske kazne zbog potvrđenog dopinga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading