Želite dobro pamćenje u starosti? Jedite OVO u većim količinama!

Autor: Republika

Razonoda

14.02.2020

07:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ljudi koji jedu više pečurki imaju 50 odsto manje verovatnoće da u poznim godinama obole od blagih kognitivnih problema, kao što su oštećenje jezika, pamćenja ili vida.

Foto: Photo by Camila Melim on Unsplash
Foto: Ilustracija

Stariji ljudi koji jedu više od dve porcije pečurki nedeljno, oko 300 grama ili pola tanjira, imaju čak 50 procenata niži rizik od blagih kognitivnih oštećenja u starosti.

- Smatra se da je to zato što sadrže ergotionein, moćan antioksidans koji se nalazi u skoro svim vrstama gljivica - kaže dr Arvin Čeja, viši istraživač na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, čiji su stručnjaci zaslužni za ovo otkriće.

- Ergotionein je jedinstveni antioksidans sa protivupalnim dejstvom koji ljudski organizam ne može da obnavlja, ali se može nadoknaditi hranom. Jedan od najboljih izvora tog antioksidansa su gljive - kaže Čeja. 

Istraživanje je pokazalo da nedostatak tog antioksidansa kod starijih ljudi može biti povezano sa zaboravnošću i smanjenim sposobnostima kad je reč o jeziku, pažnji i vizualnim sposobnostima, piše Biznis Insajder.

Komentari (0)

Loading