Kišobran se ne sme otvarati u zatvorenoj prostoriji jer donosi nesreću: Znate li odakle dolazi ovo verovanje?

Autor:

Razonoda

11.02.2020

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U našoj narodnoj tradiciji široko je rasprostranjeno verovanje da otvranje kišobrana u zatvorenoj prostoriji donosi nesreću. Ali, niko i ne pretpostavlja da ovo uverenje dolazi iz dalekog antičkog Egipta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prvobiti kišobrani su u stvari bili suncobrani. Bogati Egipćani nosili su sa sobom suncobrane od papirusa i perja, koji su pored zaštite od sunca predstavljali i statusni simbol.

Prema uverenju koje je tada bilo rašireno, otvaranjem svojih suncobrana u zatvorenom prostoru naljutili boga Sunca Ra i zbog toga trpeli posledice u vidu gubitka visokog položaja.

 

 

Pored ovog verovanja u boga Sunca RA,  Egipćani su pravili suncobrane u znak zahvalnosti za zaštitu boginje neba Nut ili Nutit, koja je svojom senkom štitila stanovnike od vrućine, suše i žeđi. Svete kišobrane mogli su dodirivati samo odabrani ljudi, sveštenici u hramovima.

Prema drevnoj egipatskoj mitologiji boginja Nut svake večeri guta Sunce, pa ga ponovo rađa - otvaranjem suncobrana u zatvorenoj prostoriji, naljutila bi se boginja Nut koja sledećeg dana ne bi rodila sunce.

 

 

Moderni kišobrani nastali su sredinom 19. veka kada je Semjuel Foks patentirao Paragon, model sa čeličnim okvirom i tkaninama poput svile, pamuka i lana, kao i mehanizmom koji je olakšavao otvaranje.

Kako se Foksov moderni kišobran otvarao puno lakše nego raniji modeli od kitovih kosti ili trske, bilo je lakše povrediti prolaznike, a u zatvorenom prostoru rizik je bio još i veći. Istoričar Harper pretpostavlja da se sujeverje oko kišobrana pojavilo baš u ovom periodu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading