Osvanuli šokantni oglasi! Tajna služba traži špijune u javnom prevozu i teretanama

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

08.02.2020

22:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačke tajne službe oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike obajvljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima u nadi da će tako doći do najjboljih kandidata, piše Dojče vele (Deutsche Welle).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Metro nije samo sredstvo javnog prevoza već i mesto neobičnih ponuda za posao. "U tajnosti činiti dobro" - slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje suradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalističke službe - "Činiti pravu stvar".

U potrazi za saradnicima u berlinskoj podzemnoj željeznici mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljih poslova. I ono traži IT stručnjake uz poziv "Diplomatija i digitalno - Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova".

Nemačke tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mjesta, od cega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicijia, kriterijimi su sniženi, navodi Dojče vele.

Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja telesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber kriminala i internet bezbednost nego i za društvene mreže i medije, kaže za DW kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg Tomas-Gabrijel Ridiger.

"Naći odgovarajuce ljude za nepopunjena radna mesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou", kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblsti objašnjava činjenicom da je nemačko društvo prekasno počelo da se prilagodava digitalizaciji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading