(FOTO) Naučnici napravili konac od ljudske kože kojim mogu da se ušivaju organi!

Autor: Republika

Razonoda

08.02.2020

07:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici su iz ćelija ljudske kože uzgojili "pletivo" koje bi moglo da se koristi za izradu implatabilnog "ljudskog konca" kojim bi mogli da se ušivaju oštećeni organi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pomoću tih niti možemo da ušijemo vrećice, napravimo cevi, ventile i membrane - rekao je bioinženjer Nicholas L'Heureux s Francuskog nacionalnog instituta za zdravstvena i medicinska istraživanja u Bordou.

Sadašnji materijali mogu da izazovu reakciju

Sadašnji sintetički materijali kojima se ušivaju oštećena tkiva mogu da pokrenu imunološku reakciju i da izazovu upalu zbog koje se produžava poreces zarasatanja. Hirurzi zbog toga često koriste razgradive materijale, ali oni nisu pogodni za složenije rekonstrukcije jer se prebrzo raspadaju, piše New Scientist.

Konac od ćelija ljudske kože ne bi trebalo da pokreće imunološku reakciju. L'Heureux i njegove kolege izrezali su listove uzgojenog staničnog materijala na vrpce i onda ih uvili u niti. Zatim su ih spleli kako bi dobili pletivo različite mehaničke čvrstoće koje se može osušiti i sačuvati.

Zašivali rane i spajali arterije

Kako bi pokazali kakav sve potencijal ima ovo ćelijsko pletivo, naučnici su uspešno spojili pojedinačne niti s različitim ćelijama krvnih sudova. Koristili su taj materijal i kako bi zašili ranu na štakoru koja je zarasla nakon 14 dana.

Kasnije su upotrebili posebno dizajnirani "razboj" kojim su izradili snažne, ali tanke tekstilne cevi. Njih su spojili sa arterijom ovce koja je nakon toga normalno funkcionisala i provodila krv.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading