Bahatim turistima mnoge države staju u kraj: Negde morate biti primereno obučeni, a na nekim destinacijama kofere ne smete vući

Autor:

Razonoda

08.02.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi turisti koji posećuju tuđu zemlju vrlo često se nemarno odnose prema kulturnom i istorijskom nasleđu, često svojim postupcima vređajući lokalno stanovništvo i njihovu tradiciju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Internet je preplavljen videosnimcima i fotografijama na kojima se polugoli parovi fotografišu u blizini svetilišta koji su važni za lokalno stanovništvo, pojedinci uznemiruju životinje radi fotografisanja, a nedavno se pojavila i priča o jednom putniku u Kini, koji je ubacio novčiće u motor aviona da bi prizvao sreću tokom leta.


Budući da postoji razlika između nasumičnih, ali bezopasnih dogodovština privatne prirode i neprimerenog i nedopuštenog ponašanja koje kvari zabavu drugima, mnoge popularne destinacije širom sveta uvode niz zabrana i zakonskih odredbi u cilju zaustavljanja bahatog turizma u bilo kojem obliku.

Kodeks ponašanja
 

U italijanskom glavnom gradu je 2019. godine dopunjena odredba koja se tiče ponašanja na otvorenom, a posebno se odnosi na turiste. Među zabranjenim radnjama su skakanje ili kupanje u fontanama, šetanje nepokrivenog torza, pristup istorijskim spomenicima sa hranom koja može napraviti nered, kao i vuča kofera na točkićima niz stepenište koje pripada nekoj znamenitosti, dok je prethodne godine donesena zabrana konzumacije alkohola na ulici i sedenje na poznatim Španskim stepenicama, čuvenom trgu u Rimu koji se nalazi ispred zgrade u kojoj je smeštena ambasada Španije pri Vatikanu.


Nije Rim jedini sa takvim propisima. U Splitu i Dubrovniku se od posetilaca očekuje da su uvek primereno odeveni i da se ne okupljaju na mestima gde je zabranjena konzumacija alkohola, prenosi sajt escape.com.au. Korisnici mobilnih telefona u poestu japanskom gradu Kjotu će dobiti obaveštenje da ne trče za gejšama i ne ležu na ulicu zbog slikanja.

U mnogim poznatim letovalištima zakonom je regulisano da ljudi moraju biti primereno odeveni


U Nizozemskoj, službenici Amsterdama su 2019. doneli odluku zabraniti ture kroz ulicu Crvenih fenjera zbog neprijatnosti da se seksualni radnici tretiraju kao turistička atrakcija, što su pozdravili i vlasnici hotela poput Valdorg Astorije.

Ove odredbe su samo početak trenda u mnogim koji će se sigurno nastaviti kako bi se kulturna zdanja i istorijske znamenitosti, ali i lokalno stanovništvo i ugled zemalja širom sveta zaštitili i očuvali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading