Zastrašujuće otkriće na Grenlandu: Ono što se dešava ispod glečera je opasnost za celu planetu!

Autor: Republika

Razonoda

04.02.2020

18:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naučnici odavno znaju da više temperature vazduha doprinose otapanju ledenih površina na Grenlandu, a novo istraživanje otkrilo je novu pretnju koja napada led odozdo!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tople okeanske vode koje se kreću ispod ogromnih glečera pojačavaju i ubrzavaju njihovo otapanje, prenosi CNN.

Otkriće je objavljeno u ponedeljak u časopisu "Nature Geoscience" nakon naučnog istraživanja jednog od mnogih "jezika" u ledu na području lednika "Nioghalvfjerdsfjorden" na severoistoku Grenlanda.

Ledeni jezik je led koji lebdi na vodi, a da se nije odvojio od leda na kopnu. Ogromni jezik koji su naučnici proučavali dug je gotovo 80 kilometara.

Istraživanje je otkrilo podvodnu struju široku gotovo dva kilometra u kojoj je toplija voda iz Atlantika mogla teći direktno prema ledniku donoseći ogromne količine toplote u kontakt s ledom što je ubrzalo otapanje lednika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Sad je jasan uzrok ovog ubrzanog otapanja - kaže Janin Schaffer, okeanografkinja iz nemačkog instituta Alfred Wegener koja je vodila tim istraživača.

Naučnici su otkrili sličnu struju u blizini drugog grenlandskog lednika gde se ogroman ledeni jezik odlomio i krenuo prema okeanu. Otapanje ogromnih količina leda na Grenlandu trenutno je najveći pojedinačni pokretač globalnog porasta visine mora i prema studiji objavljenoj u časopisu "Nature" grenlandski ledeni pokrivač sad se otapa sedam puta brže nego 1992.

Taj ledeni pokrivačima dovoljno vode da poveća visinu mora više od sedam metara. Na većem delu Arktika prošlog leta su zabeležene rekordne temperature što je izazvalo otapanje 11 milijarda tona ledene površine Grenlanda u samo jednom danu, upozorili su naučnici.

RepublikaFoto: youtube.com/ Earthly
Foto: Ilustracija

I temperature voda srušile su u 2019. rekorde. Prema studiji objavljenoj u časopisu "Advances in Atmospheric Sciences" temperatura okeana prošle godine bila je 0,075  stepeni Celzijusovih iznad proseka za razdoblje od 1981-2010.

Toplotu koju danas apsorbuju svetski okeani proizvelo bi otprilike pet atomskih bombi koje su bačene na Hirošimu pod uslovom da su bacane svake sekunde u proteklih 25 godina! Topliji okeani utiču na morski život i to bi moglo da rezultira padom ulova u delovima sveta u kojima je riba glavni izvor hrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading