Grad duhova kojim danas šetaju turisti: Osnovan je pre 50 godina, potpuno uništen u Černobilju

Autor: Telegraf

Razonoda

04.02.2020

22:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grad Pripjat u Ukrajini danas obeležava 50 godina postojanja. Ovaj grad duhova je inicijalno bio mlado, živahno i bogato mesto.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

Nuklearna katastrofa koja se 1986. godine desila u černobiljskoj termoelektrani je potpuno opustošila grad. Grad kojim danas umesto stanovništva šeta hiljade turista bez osećaja da je to nekada bio nečiji dom.

Pripjat osnovan 4. februara 1970. godine, samo dva kilometra od ozloglašene termolektrane, evakuisan je posle nuklearne katastrofe. Sada predstavlja savršenu turističku destinaciju.

Turisti šetaju njegovim ulicama, prolaze kroz trgove obrasle travom kako bi videli grad zamrznut u vremenu - prenosi Euronews.

Ovaj grad na severu Ukrajine izgrađen je za veoma kratko vreme. Pripjat je zamišljen kao mesto u kojem će živeti radnici termoelektrne i njihove porodice.

Prema popisu iz 1985. godine u ovom gradu je živelo 47.500 stanovnika. Kada je dan nakon katastrofe počela evakuacija Pripjata, stanovništvu je rečeno da su u pitanju mere predostrožnosti i da uzmu samo najneophodnije stvari, jer će se vratiti za nekoliko dana ili nedelja.

Naravno, nikada se više nisu vratili. Mnogi stanovnici Pripjata su kasnije naselili novoizgrađeni grad Slavutič.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustarcija

Iako je Pripjat poznat kao grad duhova, životinjski svet je od katastrofe napredovao.

Najviše se misli na prževalske konje koji se smatraju antičkom rasom divljih konja, koje čovek nikada nije pripitomio. Oni su viđeni u Pripjatu 1998. godine, dvanaest godina nakon nuklearne katastrofe.

Njihovo brojno stanje je jedno vreme bilo na zavidnom nivou, ali je taj broj poslednjih godina opao. Iako je logično da prvo pomislimo da im broj opada zbog efekta radijacije, ali je veća verovatnoća da su u pitanju lovokradice.

Nakon prikazivanja serije "Černobilj", Pripjat je postao popularniji nego ikada. Preko 100.000 hiljada turista je prošle godine posetilo ovaj grad. Za 2020. se predviđa da će taj broj skočiti na 250.000 turista.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading