(VIDEO) Stara planina bila je leglo dinosaurusa, ali i mnogih drugih OPASNIH ZVERI!

Autor: opanak.rs

Razonoda

02.02.2020

20:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je to dobro poznata činjenica, teško je zamisliti da je teritorija Srbije nekada bila veliko vodeno prostranstvo poznato pod nazivom Panonsko more. Ova ogromna vodena površina postojala je u kontinuitetu oko 30 miliona godina, a bila je samo deo praokeana Tetisa.

RepublikaFoto: twitter.com/bbc.com

Današnja Vojvodina, delovi Mađarske, Rumunije, Ukrajine, Hrvatske, Slovenije i Češke bili su sasvim pod vodama Panonskog mora. Tektonski poremećaji i zemljotresi uticali su na menjanje njegove površine i oblika. More je zauzimalo oko 200.000km2 sa maksimalnom dubinom od 1000 metara. Nivo vode se vekovima menjao, a tek ponekad se dešavalo da najviši delovi Balkana izrone iznad vodene površine.

Dok se Srbija kupala u morskoj vodi, u njenom okruženju je cvetala flora i fauna. Osim biljaka koje i danas srećemo širom naše zemlje poput hrasta i vrbe, zahvaljujući temperaturama višim od današnjih, cvetale su i mediteranske varijante kao što su fikus i lovor. Fauna je obuhvatala primerke koje sada možemo da vidimo samo preparirane, u muzejima: sabljozubog tigra, mamuta, mastodona i današnje afričke vrste: hijenu, žirafu i nosoroga. Krokodili neuporedivo veći od njihovih savremenih potomaka, slobodno su šetali ovim teritorijama. O njihovom postojanju svedoče delovi skeleta otkriveni u okolini Paraćina.

Najbolji dokaz o bujanju životinjskog sveta na ovim prostorima su fosili mamuta otkrivenih u Kostolcu i Kikindi. Kika i Vika, kako su iz milošte nazvane po mestima na kojima su pronađene (Kikinda i Viminacijum) odlično su sačuvane. Za Viku se procenjuje da je stara oko milion godina i pretpostavlja se da je stradala zaglavljena u mulju, što je doprinelo odličnom očuvanju skeleta.

Na Staroj planini, takođe na osnovu otkrivenih ostataka, živeli su, verovali ili ne, dinosaurusi. Stopala i sitniji delovi skeleta dinosaurusa Thecodontosaurusa su nažalost jedino što je pronađeno, a uzrok tome su verovatno tektonska pomeranja. Naučnici se, svejedno, slažu da budućnost ovih gorostasa na minimalnoj površini kopna oko Panonskog mora nije bila moguća u dužem periodu.

Sredinom pleistocenske epohe salinitet mora se postepeno smanjuje i ono se raspada na manje slatkovodne površine da bi na kraju ostalo samo kopno. Pre 43.000 godina ovde je živeo neandertalac koji je naseljavao pećine i lovio mamute i ostale životinje.

Kako stručnjaci tvrde, globalno otopljavanje preti u sve ozbiljnijim razmerama i nije sasvim isključena mogućnost ponovnog nastanka mora na našem području.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading