Da, i to je moguće: Slatkiši izazivaju mamurluk i promene u mozgu

Autor:

Razonoda

03.02.2020

07:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šećer deluje slično kao i alkohol. Povećava nivo dopamina u mozgu, podiže raspoloženje i može izazvati zavisnost. Isto tako, može dovesti i do mamurluka ukoliko se preterano konzumira.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

To nije mamurluk u bukvalnom smislu, ali ako pojedete previše slatkiša, možete imati neke simptome mamurluka: nervozu, glavobolju, vrtoglavicu, piše Hafington post.

- Mamurluk izazvan šećerom zaista postoji, u smislu da se loše osećate kada unesete veliku količinu šećera - kaže nutricionistica Kim Larson.

U prvom trenutku prerađeni šećer povećava nivo endorfina u telu i čini da se osećamo dobro.

- Zatim naglo pada novoa šećera u krvi, zbog čega osećamo umor, nervozu, sve nas iritira - kaže dr Larson.

Ako se tek ponekad prejedete slatkiša, to nije tako strašno, ali ako često unosite preterane količine šećera, to može ostaviti dugoročne posledice na zdravlje, a može čak dovesti do promena u mozgu.

RepublikaFoto: Photo by Vlad Deep on Unsplash
Foto: Ilustracija

Zavisnost od slatikša je veoma opasna!

Ukoliko često unosite mnogo šećera, postoji rizik da vam to postane navika, a dr Laura Šmit sa Univerziteta u San Franciscu kaže da ta navika zapravo postaje zavisnost.

- Nemamo nekih specifičnih istraživanja o mamurlucima, ali imamo prilično dobre dokaze o neverovatnoj želji za slatkišima i posledicama prejedana slatkiša. U određenom vremenskom roku, možete promeniti sastav centra za nagrađivanje u mozgu. O tome treba razmisliti - kaže dr Šmit.

Naime, šećer povećava nivo domapina, u delu mozga koji je zadužen za osećaj zadovoljstva. Ako dopamin "spolja" ubacujemo u organizam, kroz slatkiše, tokom vremena mozak počinje da "shvata" da ne mora da proizvodi toliko dopamina.

Zato, čim se smanji ili izbaci "spoljni dopamin", odnosno slatkiši, nastupa ona neobuzdana želja za slatkim.

Najbolji način da izbegnete ove negativne posledice unosa šećera je da ograničite unos namirnica i napitaka koji sadrže šećer.

- Svakodnevno unošenje šećera u organizam nije potrebno - zaključuje nutricionista dr Larson.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading