Svi ste se pitali zašto su čaše za vino toliko različite: Evo odgovora kako se sipa belo, a kako crno

Autor:

Razonoda

02.02.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Posluženje vina je prava umetnost koja ima svoja pravila koja su tu kako bi se osiguralo da piće zadrži svoje osobine što duže nakon što se servira gostima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Svaka vrsta vina zahteva različite čaše. U određenim čašama je prikladno poslužiti crno vino, u drugim – belo.

Čaše za crno vino

Crno vino je vrlo popularno tokom sastanaka i zabava. Savršeno naglašava svečanu atmosferu i odlično se slaže sa crvenim mesom, sirom, a u slatkoj verziji i sa desertima. U kojim čašama treba da poslužite crno vino? Za ovo piće su potrebne glomazne čaše sa velikim balonom i dugim nogama. Široka čaša osigurava veći kontakt vina sa vazduhom, što mu omogućava da razvije punu aromu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čaše za belo vino

Belo vino je lagano, sveže i osvežavajuće. Poslužuju se uz ribu, plodove mora, nežne sireve, salate i kao aperitiv. Lepo se slaže sa laganim desertima, npr. voćnim salatama ili sladoledom. Čaše za belo vino su tanke, sa uskim balonom i dugom nogom. Čaša se obično sužava prema gore, podsećajući na cvet lale. Manji prečnik posude, u poređenju sa čašama za crno vino, omogućava duže očuvanje arome belog vina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading