Da li su slepi miševi opasni po čovečanstvo? Ovaj sisar je domaćin koronavirusu, eboli i drugim pošastima

Autor:

Razonoda

29.01.2020

15:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Epidemija koronavirusom širi se svetom neverovatnom brzinom. Dok epidemiolozi upozoravaju da nema razloga za paniku i strah, naučnici pokušavaju da odgonetnu misteriju odakle se pojavila ova misteriozna bolest među ljudima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Epicentar zaraze nalazi se u Vuhanu, gradu u centralnom delu Kine u kom žitelji često vole da uživaju u egzotičnim jelima. Tako se pretpostavlja da je "nulta" pacijentkinja uživala u obroku od slepog miša te na taj način "pokupila" opasan virus. Nakon što je zavladala epidemija, gradske vlasti su odmah zatvorile lokalne tržnice i tezge koje prodaju divlje životinje.

Da slepi miševi mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po čoveka, otkriva profesor Peter Daszak, predsednik Eko Zdravstvene Alijanse, koji je 15 godina svoje karijere proveo u Kini. 

- Jedan slepi miš može nositi veliki broj virusa a da se ne razboli. Oni su prirodni nosioci marburg virusa, npafi hendra virusa, koji uzrokuju bolesti ljudi i rašireni su na prostoru Afrike, Malesije, Bangladeša i Australije. Takođe, oni su prirodni nosioci i virusa ebole - Kaže Daszak za Njujork tajms.

Zbog svojih osobina slepi miševi predstavljaju pravu misteriju za nauku jer još uvek nije poznato kako ova vrsta sisara može da živi zajedno sa virusima a da se ne razboli. Iako su veoma korisni po biljke jer štite useve od insekata koje jedu u velikim količinama, u dodiru sa ljudima mogu biti veoma opasni. Naročito je opasna ishrana i trgovina ovim sisarima.

 

 

U studiji koja su sproveli kineski naučnici 2018. godine, otkriveno je da su slepi miševi otporni na viruse jer su tokom evolucije izguble gen koji je odgovoran za reakciju kada je telo napadnuto, prenosi Njujok tajms.

Istovremeno i doktor Daszak i kineski naučnici smatraju da slepi miševi mogu biti veoma opasni po čovečanstvo s obzirom na to da su rašireni svuda po svetu, kao i to da u mnogim kulturama postoji tradicija da se ove životinje koriste u kulinarstvu. Zbog toga, upozoravaju istraživači, veoma je važno edukovati te ljude da izbegavaju korišćenje ovih sisara u ishrani jer time mogu ugroziti čitavo čovečanstvo. Takođe, opasnost od slepih miševa postoji jer su ove životinje veoma cenjenje na tržištu, pa zbog velike potražnje njima se često trguje širom sveta.

 

 

Ono što je naučnicima tokom ovih istraživanja posebno interesantno jeste kako jedan sisar može biti otporan na toliki broj virusa. Daljim ispitivanjem slepih miševa mogu se dobiti korisna saznanja o tome kako čoveka zaštiti od bolesti i širenja zaraza, i možda učiniti otpornim na viruse.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading