(FOTO) Havaje doživljavate kao isključivo letnju destinaciju, ali ovo niste znali...

Autor: wonderopolis.org

Razonoda

13.01.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šta vam padne na pamet kada čujete za Havaje? Beskrajno morsko plavetnilo, plaža, egzotična pića, nesvakidašnje aktivnosti, ples? Da li bi vam ikada, na pomen Havaja, palo na pamet skijanje?

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Iako su Havaji ispromovisani kao letnja i topla destinacija, ovde osim ananasa i egzotike možete da pronađete planinu Mauna Kea, što zapravo i znači Bela planina.

Za one koji nisu sigurni da li više žele da odu na jednu od najželjenijih letovališta ili da uživaju u planini, Havaji, gde se nalazi najviša planina na svetu je jedno od veoma dobrih rešenja.

Verovatno je veliki broj vas već pomislio kako je Mont Everest najviši vrh i kako se ne nalazi na Havajima, ali to ne mora da bude tačno u zavisnosti od ugla posmatranja.



Mont Everest jeste najviša tačka iznad nivoa mora, ali ukoliko računamo visinu planine od samog dna, onda je Mauna Kea znatno viša, jer u tom slučaju visina ove planine iznosi više od 10.200 metara, od kojih se 4.207 nalazi iznad nivoa mora.

Mauna Kea je je zapravo uspavani vulkan koji je proslednji put bio aktivan pre oko 4.600 godina, a naučnici sa oprezom motre na aktivnost jer će jednoga dana ponovo proraditi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

It’s (sort of) the first DC snow day of 2020!⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ And no, of course this isn’t Washington, DC. Believe it or not, it’s Hawaiʻi! During a little digital #konmari session, I found these pics from our trek up Mauna Kea from a few years ago. That trip was so special to me, 10 days where I experienced a kind of growth spurt of self-awareness, and I do think the location had everything to do with it. There’s something truly wild about the Big Island, the lack of fences and safety rails invite you to be your most adventurous self while also insisting that you take responsibility for your actions. You want to go peek over the edge? Go for it! No limits! Well, except that the edge might just crumble underneath your feet, so you be the judge of how close you want to get. You’re a grown up. Just do it. Or don’t. You decide. ⁣⁣⁣ ⁣⁣⁣ I came back from that trip and I signed up for my first aerial hoop class. And then I signed up for coaching school, which led me down a crazy path of starting a coaching practice, ultimately becoming an ICF-certified PCC, and leaving my day job. ?⁣⁣ ⁣⁣ Looking ahead to 2020, I feel the urge to shake things up a bit, so I think I’ll set the intention now to make my way back to Hawaiʻi. Maybe to the Big Island, but maybe I should try someplace new? So if you’ve bothered to read down this far and have an opinion on the best Hawaiian island to visit, let me know where and why you love it. ⁣ xoxo⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ #Hawaii #bigisland #maunakea #bigislandhawaii #thebigisland #maunakeasnow #snow #mountains #mountainsunset #sunset #clouds #cloudporn #sunsetphotography #cloudphotography #shetravels #seetheworld #travelphotography #visithawaii #explore #wanderlust #summit #maunakeaobservatory #observatory

A post shared by Kathryn Elizabeth Kelly (@justsayingyes) on Jan 7, 2020 at 4:59pm PST

Vrh Havaja zapravo nije poznat po skijanju već po jednom od najvećih opservatorija na svetu. Mauna Kea je odlično mesto za proučavanje neba.

Put koji vodi do vrha je napravljen 1964. godine nakon čega je 11 država donelo 13 teleskopa i u kombinaciji sa vremenskim uslovima od Mauna Kee napravili odlično mesto za posmatranje zvezda.



Ovi teleskopi čine jednu od najvećih opservatorija u svetu, što je čini i posećenom, a lokalno stanovništvo strahuje jer se njihova sveta planina koristi za takve stvari, a objektivan strah postoji od ugrožavanja vrsta koje se nalaze na planini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading