Koliko paukova progutamo tokom sna, koliko ih uđe u uši? Ovo je najtačniji broj

Autor: 24sata

Razonoda

12.01.2020

08:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Retko ko voli videti prizor pauka koji plete mrežu u ćošku vaše kuće, a još više jeze izaziva mnogima poznata činjenica da svake godine u snu progutamo između pet i deset paukova, a ta brojka se penje na nekoliko stotina tokom života, zavisno u kojem delu sveta živite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Razne varijacije te statistike nešto su što se često čuje, ali je li reč o istini ili mitu, tek retki znaju. Ako imate velik strah od pauka, koji se stručno naziva i arahnofobija, znajte da je to jedan od najčešćih strahova koji u manjoj ili većoj meri pogađa oko 50 posto žena i 10 posto muškaraca.

Naučnici kažu kako realnih razloga za brigu nema - reč je o običnom lažnom mitu.

Za početak, pauci retko za sobom ostavljaju mreže, a ako to čine, to rade kako bi ulovili druge životinje manje od njih, a ne ljude. Upravo je to njihov plen i na to se koncentrišu, dok ljude ignorišu. Stoga, osim ako nemate kuću punu mrtvih muva koje vam se nalaze oko kreveta, male su šanse da će vam se pauk uopće približiti.

U ušima još i završe

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pucketanja u uhu devetogodišnjeg Džesija Kortnija pretvorila su se u nepodnošljivu bol. Nakon lekarskog pregleda dečaka je šokirao pronalazak u uhu - iz levog slušnog kanala ispala su dva pauka, od kojih je jedan još bio živ. Džesi je početnu bol opisao kao da pucketaju zobene pahuljice. Svoje je parazite dečak dobio za suvenire, ovaj put oba mrtva.

Osim toga, pauci su izuzetno osetljivi na vibracije, pa prizor velikog čoveka koji diše i pritom se miče, ili još gore hrče - kako to obično čine oni koji spavaju s otvorenim ustima, njih baš i ne privlači.

- Vibracije su velik deo doživljaja sveta za jednog pauka, a osoba koja spava nije nešto čemu bi pauk svesno i voljno prišao - kaže britanski naučnik Rob Kraford.

Boravio ispod kože

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Australijac na letovanju na Baliju primetio je veliku crvenu mrlju na svome telu na mestu gde je imao nedavnu operaciju slepog creva. Lokalni su ga lekari uveravali kako se radi o ugrizu insekta, pa su mu propisali antialergijsku kremu.

Nakon što su je naneli, crveno područje su prekrili mehuri. Vratio se u bolnicu, a dalje pretrage su pokazale da se radi o tropskom pauku koji je ušao u njegovo telo kroz sveži rez i boravio ispod kože tri dana.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading