Evo zašto je Finska NAJSREĆNIJA zemlja na svetu - dečiji dodatak do 17. godine, najčistija voda za piće, dobra policija...

Autor: Republika

Razonoda

11.01.2020

07:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često slušamo o tome koje su zemlje najbolje i najsrećnije za život i pitamo se kako je moguće da se u pojedinim delovima sveta živi tako srećno i zadovoljno. Sada možda imamo i odgovor na to pitanje.

RepublikaFoto: youtube.com/shawneydepp
Turista u poseti selu Deda Mraza

Finska se smatra jednom od najsrećnijih zemalja, prenosi Bright Side. Možda razlog za to leži u sledećim činjenicama:

1. Finci dosta vremena provode napolju

Oko 70 odsto teritorije Finske je prekriveno šumom i to je glavni razlog zbog kojeg se Finci osećaju ugodno u šumama. Osećaju se zaštićenim kada ih okružuje priroda i to ih smiruje. Takođe, dosta vremena provode napolju i idu u šetnje i često voze bicikl.

2. Slobodno piju vodu

Finsku već zovu "zemljom hiljadu jezera". Ova jezera nastala su kao posledica ledenog brega koji se otopio pre oko 10.000 godina. Voda u njima je toliko čista da je mogu piti direktno iz slavine kod kuće, bez ikakvog dodatnog procesa pročišćavanja. Skoro svaki restoran će vam ponuditi bocu vode besplatno, čak i ako je zaboravite tražiti.

3. Dečiji dodatak do 17. godine

Roditelji u Finskoj dobijaju dečji dodatak u iznosu od 100 evra mesečno. Ta svota se malo povećava sa svakim idućim detetom rođenim u jednoj porodici i isplaćuje se sve dok dete ne napuni 17 godina. Taj novac ljudi mogu da troše kako žele, ali uglavnom ga ne koriste, već štede kako bi svom detetu osigurali pristojan iznos za život u budućnosti. Osim toga, odmah nakon rođenja deteta, roditelji dobijaju kutije koje sadrže sve stvari potrebne za bebu. U njima se nalaze 64 različita predmeta, uključujući odeću, igračke, kao i sve informacije o brizi za novorođenče.

4. Imaju najbolju picu na svetu

Sve je počelo sa Silviom Berluskonijem, italijanskim premijerom, koji je izjavio da ne voli finsku hranu. Posebno oštro je govorio o dimljenoj divljači bez ukusa, i rekao da se ona ne može porediti sa šunkom iz Parme. Tri godine kasnije, Finska je pobedila na internacionalnom takmičenju u pravljenju pice, ostavljajući Italiju iza sebe i predstavili su poznatu "Berluskoni" picu s jelenovim mesom.

5. Jedna od vodećih zemalja u svetu po reciklaži otpada

Finska se drži "kružne ekonomije" koja omogućava korišćenje svih sredstava dostupnih društvu, ali uz minimalnu količinu otpada. Čak 99 odsto komunalnog otpada se ili reciklira ili spaljuje na posebnim mestima, što kasnije stvara energiju.Također, 9 od 10 plastičnih boca se reciklira, a isto važi i za staklene proizvode kod kojih je postotak recikliranja još veći.

6. Visok stepen poverenja u policiju

Posebnost finske policije nalazi se u tome što su oni, organizaciono, jedna formacija, a ne nekoliko zasebnih struktura kao u većini zemalja sveta. To praktikuju kako bi se suprotstavili mogućim pokušajima bilo koje grupe vladajućih krugova koji žele da monopolizuju policiju i utiču na nju. Kao što praksa pokazuje, ovo je bila jedna od najboljih odluka finske vlade, jer se pokazalo da gotovo 90 odsto Finaca veruje policiji.

7. Mnogo takmičenja u neobičnim sportovima

Sport je deo svakodnevnog života u Finskoj. Osim dobro poznatih sportova, u ovoj zemlji postoje takmičenja kao što su: takmičenje u brizi o ženi, u bacanju mobilnog telefona, lovu na komarce, sviranju vazdušne gitare i bacanju čizama.

8. Prva zemlja koja svakom stanovniku daje pristup internetu

Od 2010. godine Finska je postala prva država na svetu koja je ustanovila pravo građana na pristup internetu. Vlada je naredila dobavljačima interneta da osiguraju korisnicima interneta velike brzine odmah. Dok vlade drugih zemalja ne garantuju brzi internet zbog straha od piraterije, Finci su prepoznali da je internet nužan kako bi se bolje radilo.

9. Očevi provode više vremena s decom nego majke

U ovoj zemlji je napisan niz zakona koji nagrađuju veću uključenost očeva u odgajanje dece. Na primer, odsustvo očeva s posla može trajati 9 nedelja i tokom tog vremena im se isplaćuje 70 odsto zarade. To je pretvorilo Finsku u prvu državu u kojoj očevi više učestvuju u odgoju dece nego majke.

10. Drugo mesto u svetu po konzumaciji kafe

Prema podacima Međunarodnog udruženja za kafu, svaki Finac popije 26,5 kila kafe godišnje. Svaka pauza za kafu na poslu ili u školi, za Fince je sveta stvar i uvek mora da se osigura dovoljno vremena za nju.

11. Selo Deda Mraza

Malo selo u Laplandu u Finskoj zove se Joulupukki (finski izraz za Deda Mraza) i otvoreno je za posete finskom Deda Mrazu tokom cele godine. Finski Deda Mraz ima i pravi pasoš u kojoj je kao datum rođenja napisano "pre mnogo vremena", a u bračnom statusu stoji "oženjen". Njegova žena zove se Joulumuori, što bi značilo Baba Mrazica.

12. Besplatno obrazovanje

Obrazovanje u Finskoj podrazumeva znanje finskog i engleskog jezika, o čemu svedoči i polaganje međunarodnih ispita u ovoj zemlji. Obrazovanje u javnim institucijama, kako u školama, tako i na univerzitetima, za one koji dolaze iz Evropske unije je besplatno. Takođe, obrazovanje u Finskoj smatra se jednim od najkvalitetnijih na svetu.

13. Filozofija sreće: "Sisu and kalsarikännit"

Reč "sisu" nema doslovan ekvivalent u drugim jezicima, ali se često prevodi kao stoička odlučnost, hrabrost i čvrstoća. Ta reč označava potpunu smirenost, vitalnu energiju, snagu i emocionalnu samokontrolu. Ovaj koncept prerastao je u čitavu filozofiju i postao svojevrstan način života u Finskoj u 20. veku. "Sisu" u dečjem odgoju promoviše ideju da dete može sve.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading