Ne privlači samo Ajfelov toranj turiste: Ovaj vidikovac u Parizu ne treba propustiti

Autor: telegraf.rs, Republika

Razonoda

05.01.2020

02:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Sa 127 metara nadmorske visine, Monmartr brdo predstavlja najvišu tačku Pariza koja gleda na ceo grad, pa se može reći da je ujedno i najbolji vidikovac.

Foto: pixabay.com
Ajfelov toranj ne može da parira ovom mestu

Zanimljiva činjenica je da je nekada ovo bila boemska četvrt u kojoj je obitavala radnička klasa, a većina umetnika je živela u siromaštvu, među kojima su slavni slikari Pablo Pikaso i Amadeo Modiljani..

Tek krajem 19. veka Monmartr je postalo važno umetničko središe grada, a danas se smatra jednom od najskupljih pariskih četvrti po pitanju unajmljivanja i kupovine nekretnina. 

Umetnički deo Pariza skriva mnoge zanimljive priče, a ujedno i najlepše delove grada - šarmantne, krivudave ulice, stare kuće, bistroe i  trgovine u kojima možete pazariti originalne suvenire. Mnogi ljudi imaju osećaj tokom svojih šetnji da su ušli u neko francusko selo iz 13. veka.

Postoje priče da je upravo na Monmartru davne 1881. godine otvoren prvi noćni klub pod nazivom Le Chat Noir (crni mačak). U tada popularnom kabaretu su se okupljali umetnici, koji su uživali u alkoholnim pićama i nastupima koji su se uživo izvodli na sceni.

Ukras Monmartra je crkva Svetog srca (“Sacré-Cœur”), bazilika koja je 1914. godine dovršena u neobizantskom stilu. Ulaz u ovu bajkovitu crkvu je besplatan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading