Zašto samo 1. januara verujemo u bolje sutra?

Autor: rts.rs

Razonoda

04.01.2020

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je nešto sa čim smo svi veoma blisko povezani. Slavimo posebne trenutke u vremenu, ali često i očajavamo zbog njegove prolaznosti. Ceo jezik koji opisuje ljudsko stanje je satkan od vremena i sve su rečenice vremenski definisane. Naš osećaj za vreme nam govori da se prošlost desila, a da budućnost tek dolazi, a 1. januara verujemo i nadamo se da će nam ona biti bolja.

RepublikaFoto: Tanjug/Jaroslav Pap
Foto: Ilustracija

Šta se stvarno događa sa vremenom 31. decembra u ponoć i da li je to baš neki specijalni trenutak koji bi se razlikovao od, na primer, 23. maja u podne ili 13. januara u ponoć, kada recimo, proslavljamo takozvanu Srpsku novu godinu.

Zar ciklus vremena između dva uzastopna 28. decembra nije potpuno iste dužine kao i vreme koje protekne između dva uzastopna 1. januara?

Isto tako, znamo, da su u našu ponoć neki već satima bili u 2020. godini, dok su drugi tek pripremali novogodišnju trpezu. Neki su i dva puta mogli da dočekaju Novu godinu, ako su se zatekli na putovanju kroz različite vremenske zone.

Nauka kaže da su svi kalendari različiti i svi proizvoljni, te odgovor traži zagledana u daleki svemir pokušavajući da utvrdi tu nultu tačku kada je vreme nastalo i počelo da se odmotava, ali za svakodnevnu upotrebu i naše živote u ovoj vremenskoj dimenziji, dovoljno je znanje i o ovom proizvoljnom po kome smo navikli da se orijentišemo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Novogodišnja bajka ima jednoobraznu sliku širom sveta, no postavlja se pitanje zašto mi, uprkos mračnim vizijama i predskazanjima, katastrofalnim ratovima i lošim ličnim iskustvima, često tragičnim, u suštini ne gubimo nadu u bolju sutrašnjicu?

Zašto čak i dokazani cinici, namćori i pesimisti bivaju zavedeni čarima novogodišnje noći i ne odole iskušenju da makar na tren pomisle da će ovog puta stvari ipak krenuti kako treba. Prepune su biblioteke mudrih i učenih odgovora na ovo pitanje staro valjda koliko i ljudski rod.

Istorija pamti kada se Zlatno doba tražilo u prošlosti, u zemaljskom raju pre praiskonskog greha i čovekovog pada, u grčko rimskom idealu lepote i čovečnosti. Ali čak ni tada nije dovođena u pitanje sama mogućnost da se oživi taj idealni obrazac.

Optimističke vizije naročito su pojačane u periodu racionalizma otkrićem ljudske i prirodne evolucije, naučnom i tehnološkom revolucijom. Tako je jedno hrišćansko teleološko nasleđe poduprto materijalnim razvojem masovno razgorelo očekivanja o tome da svet i mi u njemu napredujemo.

Kao da se nismo oslobodili vere da ima neki Deda Mraz ili Božić Bata koji sve vidi i sve zna i svake godine svodi sa nama račune nagrađujući naše napore i dobrotu.

Mi verujemo u istorijsku pravdu koju ćemo postići pomoću demokratskih ustanova, u zdravlje koje će doneti novi lekovi, u blagostanje zasnovano na čudima savremene tehnologije, da će nam neuzvraćena ljubav ipak zakucati na vrata.

Drugim rečima, istorija i nada postoje dok postoji ljudska nesavršenost. Najveći mislioci ponavljaju sa Biblijom da je savršenost kraj istorije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading