Verovali ili ne! Ove stvari su prvobitno izmišljene za muškarce, na spisku su i tange

Autor:

Razonoda

04.01.2020

07:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnoge stvari koje danas povezujemo sa ženama, od odevnih predmeta do jednostavnih simbola, prvobitno su bile namenjene muškarcima.

RepublikaFoto: instagram.com/theheelman
Foto: Ilustracija

Evo nekih od njih:

Roze boja

Početkom 20. veka pojavila se prva odeća za bebe u boji. Pre toga, bilo je gotovo nemoguće na prvi pogled prepoznati pol, jer je svaka beba nosila belu garderobu. Bela boja je bila poželjna jer je prostim izbeljivanjem bilo moguće ukloniti sve fleke.

Do početka I svetskog rata, bilo je "opšte poznato" da dečaci nose ružičasto, a devojčice plavo. Dečaci su nosili ružičasto zbog toga što "izgleda moćno", a plava boja se smatrala lepšom.

Pravi preokret dogodio se 60-ih godina, kada su pristalice feminizma počele da oblače svoje ćerke u ružičasto zbog zabrinutosti da se devojčicama uslovljava ponašanje onim što oblače.

Već 1985. godine modna industrija je krenula da reklamira roze odeću za devojčice, a plavu za dečake, pa je time čitava priča zapečaćena.

Tange

Prve tanga gaćice pojavile su se u Africi 42.000 p.n.e, a kasnije se pojavljuju i u starom Egiptu i Grčkoj 1570. p.n.e. Poput današnjih prevoja, prednji delovi bili su pokriveni, dok je zadnjica ostajala gola.

Ipak, za razliku od današnjih tangi, muškarci su ih često nosili. Razlog za to je njihova praktičnost - oblačili su ih uglavnom za sportska takmičenja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Nekada su ih muškarci oblačili iz praktičnih razloga

Moderne tange prvi put su se pojavile u Njujorku 1939. godine, nakon što je Fjorelo La Gvardi, gradonačelnik, naredio golišavim plesačicama da se bar malo pokriju.

One su se odlučile za tange, koje su prekrivale "osetljive" delove tela, ali su ipak bile dovoljno razgolićene da mogu da zabavljaju publiku.

Štikle

Prve visoke potpetice napravljene su za persijske vojnike još u 10. veku. Visoka peta na obući im je omogućavala da lakše drže noge u uzengijama dok jašu.

U Evropu su stigle tek u 17. veku, kad su ih muškarci iz aristokratskih krugova prihvatili zbog toga što je izgledalo da su viši nego što zapravo jesu. Francuski kralj Luj XIV podelio je cipele sa visokom petom svim muškarcima u svom kabinetu 1673. godine.

RepublikaFoto: pixabay.com

U 17. veku, većina žena nosila je duge suknje koje su im sezale do gležnjeva. One su krenule sa nošenjem štikli, zbog toga što im se video samo deo stopala, pa im je noga izgledala manja.

Muškarci su odustali od potpetica i štikli u 18. veku, jer su do tada uveliko smatrane ženskim odevnim predmetom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading