Naš narod je verovao da je ovo drveće ukleto! Da priziva smrt tamo gde se posadi, evo i zašto

Autor: Republika

Razonoda

28.12.2019

05:09

Pored "dobrih" biljaka - onih koje donose mir i blagostanje kući, a zdravlje ukućanima, Srbi u prošlosti imali su i niz drveća koje su smatrali "zlim", koje su poštovali, ali ga se i te kako i bojali.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Narod veruje da svaka biljka nosi neko značenje. Mnogo od tih verovanja sačuvalo se do današnjih dana, pa i savremeni ljudi znaju da je na primer, hrast od kojeg se pravi badnjak poseban, da je vrba žalosna, a dren zdrav. Verovanja o biljkama sakupio je portal Narodna medicina.

Bagrem

Bagrem, po narodnom verovanju, nije dobro drvo. Naši preci su govorili da ne treba da bude blizu kuće i zvali su ga "nerod" ("bez roda"), a kalemljenje ovog drveta smatrali su skrnavljenjem.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Breza

Naši stari su verovali da je breza prokleto drvo jer su Isusa Hrista šibali brezovim granama. Od ovog drveta su pravili metle, a o Ivanjdan i Petrovdan "lile" - baklje od suve kore.

Brekinja

Slično kao kod breze - narodno je verovanje da je Isus razapet na krstu od brekinjinog drveta i zato je reč o još jednom ukletnom drvetu. Plodovi se nikada ne jedu sveži, a samo drvo se ne seče, niti se njime loži vatra. Ko bi odsekao brekinju, verovali su naši preci, razboleo bi se, ili ukočio, ili naprasno umro. Ako se neka grana sama odlomi, od tog drveta se prave jarmovi, ili čunovi za razboj.

Zova

Kod starih Slovena, a i kod nekih drugih naroda, zova je demonsko drvo. Kora, list, cvet i plod imaju primenu u narodnoj medicini. Na osušenom drvetu zove, zimi, raste lekovita pečurka poznata pod imenom Judino uvo.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Orah

Orasi su sastavni deo postavke na stolu za Badnji dan i Božić. Reč je o drvetu koje je izazivalo veliko poštovanje, ali i strah kod naših starih. Verovalo se da nije dobro imati orah u blizini kuće, kako zbog žila koje mogu da sruše dom, tako i zbog senke koja pada na kuću, a za koju se verovalo da predviđa smrt. Slično, nije dobro sedeti u hladovini orahovog drveta.

Tuja

Tuja se sadila po grobljima i daleko od kuće, jer je otrovna. Kada se nalazi na okućnici, naši stari su verovali da utiče loše na decu i da ona često poboljevaju, a da ukućani ni sami ne znaju od čega.

Komentari (0)

Loading