Selfimanija nije samo mentalni, već sve više i fizički problem

Autor: Telegraf, Republika

Razonoda

16.12.2019

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stalno okretanje zgloba i savijanje šake na unutra, da bi se pronašao savršeni kadar za selfi, ali i konstatno kucanje po ekranu pametnih telefona, utiču na nerve u šakama i dovode do upala.

Foto: pixabay.com/fotomontaža
Foto: Ilustracija

Selfimanija koja je nastupila sa razvojem društvenih mreža i sve većom dostupnošću pametnih telefona sa prednjom kamerom, ne utiče samo na mentalno zdravlje ljudi - već i na fizičko. Lekari su u poslednje vreme primetili da sve više mladih ljudi, starosti između 18 do 35 godina, prijavljuje zdravstvene probleme koje su direktno povezani sa konstantnim fotografisanjem selfija.

Radi se o tzv. selfi zglobu, odnosno određenoj vrsti sindroma karpalnog tunela. Glavni simptomi su jak i oštar bol i utrnuće zgloba, šake i prstiju ruke. Sindrom se leči fizikalnom terapijom, lekovima i fiksiranjem zgloba, a u ekstremnim slučajevima je potrebna i operacija.

Lekari ističu da stalno okretanje zgloba i savijanje šake na unutra, da bi se pronašao savršeni kadar za selfi, ali i konstatno kucanje po ekranu pametnih telefona, utiču na nerve u šakama i dovode do upala i razvoja sindroma. Jedna od najpoznatijih "selfi zvezda" Kim Kardašian, je bila prisiljena da prestane da slika selfije pošto su joj lekari dijagnostifikovali sindrom karpalnog tunela, do koga je došlo upravo zbog preterane upotrebe telefona.

Zato ako osetite bol u zglobu, žmarce u prstima i šakama ili imate osećaj da su vam ruke utrnule, možda je vreme da se malo odmorite od selfija. Lekari najzagriženijim "selifimanijacima" savetuju da koriste selfi štapove ili da slikaju selfije u ogledalu i da redovno vežbaju da bi smanjili pritisak na nerve u rukama. Nisu, međutim, samo selfiji opasni po zdravlje. Lekari su primetili i pojavu tzv. iPhone palca, odnosno upalnih promena u palcu na ruci kod osoba koje često tipkaju palcem i drže telefon u istoj ruci. I njima preporučuju da naprave pauzu od držanja telefona u ruci i da razgibaju šake i ručne zglobovo kako bi smanjili pritisak na nerve i izbegli potencijalne upale.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading